latinica  ћирилица
16/12/2019 |  15:40 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Требиње: Промовисана монографија "100 Шантићевих вечери поезије"

У Требињу је промовисана монографија "100 Шантићевих вечери поезије", јединствено свједочанство о најдужем трајању једне од културних манифестација у региону. Уз изложбу промовисана је и књига "Мостарски драгуљи", а све је пратила документарна изложба о континуитету "Шантићевих вечери поезије".

Монографијом је скинут вео са цјелокупног опуса Алексе Шантића, а нађени су и програми за 1920. годину, када је манифестација почела, а није носила Шантићево име. Рад на монографији је трајао седам година.

- Манифестација није прекидана ни у другом свјетском рату, када је организована у Београду, гдје је говорио Јустин Поповић. Ни овога рата није прекинут континуитет, када су Мостарци избјегли у Ужице, уручили Шантићеву награду Стевану Раичковићу - изјавио је аутор монографије "100 Шантићевих вечери поезије" парох мостарски Радивоје Круљ.

Шантић је оспораван и уздизан, а монографијом се валоризује његово дјело и позитивно његује култура сјећања.

- Ми смо се ријешили свих предрасуда, сваки друштвени систем је користио Шантића онолико колико му је требао, и заступао пјесме које су му требале - изјавио је новинар и публициста Шемсудин Златко Сердаревић,

Монографија је настала на документацији, која је, каже Сердаревић, сакупљана од шездесетих година, и потврда је контунуитету манифестације.

- Колико будемо цијенили Шантића, толико ће Мостар бити мултиетнички и мултинационални, град какав је некада био, град за све - нагласио је Сердаревић.

Књига под називом "Мостарски драгуљи" говори о 25 Мостараца нашег времена. На тај начин чувају се од заборава.

- Ја сам желио сачувати сјећање на знамените Мостарце, који су у историји града оставили велики и упечатљив траг, било да су из свијета знаности, књижевности, спорта, умјетности - поручио је аутор књиге "Мостарски драгуљи" академик Јосип Муселимовић.

Промоције и изложба документарне грађе, чије приређивање је помогао мостарски одбор СПК "Просвјета", биће организоване и у другим градовима Републике Српске и БиХ.