latinica  ћирилица
16/12/2019 |  16:32 ⇒ 17:07 | Аутор: dnevni avaz

Аваз: Како је судија Бранко Перић погодовао дилеру дроге (ФОТО)

Ружица Јукић, потпредсједница ВТСС-а БиХ, огласила се на друштвеној мрежи Фејсбук поводом, како је написала, писања и осврта судије Суда БиХ Бранка Перића.
Ружица Јукић - Бранко Перић - Фото: dnevni avaz
Ружица Јукић - Бранко ПерићФото: dnevni avaz

Њен статус Аваз је објавио у цијелости:

- Није ми била намјера више се освртати на писање и причање судије Бранка Перића, гостујући у нарученим емисијама.

Сваки пут је блатио ВСТС и правосуђе, као да није и сам носилац правосудне функције. Било би добро када би судија Бранко Перић имао доиста морални алиби за ту своју причу. Није судија Перић крив, јер га неко упорно позива у емисије.

Циљ таквих емисија је очигледно дискредитиовање овог сазива ВСТС-а. Ја разумијем и медије, јер желе гледаност.

Но да ли треба, поред гледаности, грађанима пружити и истину?

Проблем је настао када су међународне организације и стране амбасаде подржавали овакву реторику судије Перића.

Задње што је судија Перић урадио је била: Анализа "ПРАВОСУЂЕ У БиХ - СТАЊЕ И ПЕРСПЕКТИВЕ", која је урађена уз подршку Транспаренси Интернешенела у БиХ, као и Шведске међународне агенције за развој (СИДА).

У истој се наводи да су изнесена мишљења и препоруке, лични ставови судије Перића и не одражавају нужно ставове ТИ и СИДА-е.

Питам се, докле ће стране агенције и амбасаде да улажу у овакве анализе, које се не заснивају првенствено на истини и доказима, него на произвољном мишљењу аутора анализе?

Судија Бранко Перић је био први предсједник ВСТС-а.

За његовог мандата ВСТС је била институција која је била затворена за јавност.

Постојали су врло стари предмети, чак неки из 1948. године.

Поједини чланови ВСТС-а су бирали међусобно једни друге, на правосудне позиције у Суд Босне и Херцеговине.

Тако је судија Бранко Перић, заједно са својим колегама, именовао себе и бившу предсједницу Медџиду Кресо на функцију судије, односно предсједника Суда БиХ.

Дакле, сукоб интереса је био евидентан.

Није постојао правилник о сукобу интереса, какав постоји данас.

Дисциплински поступци су били затворени за јавност.

Овај сазив ВСТС-а, кроз разне мјере и смјернице за смањење броја неријешених предмета, доводи до стања да су многи судови постали ажурни у свом раду.

Овај сазив ВСТС је донио Правилник о сукобу интереса, у којем се предвиђа да ће члан Вијећа поднијети оставку, уколико аплицира он или његов близак сродник на неку правосудну позицију, иако закон прописује да се само прошири комисија с вањским члановима комисије.

Овај сазив ВСТС-а је радио на опремању и изградњи многих правосудних зграда.

Овај сазив ВСТС-а је отворио сједнице за јавност, као и рочишта за дисциплинске поступке.

Овај сазив ВСТВ-а је ускладио све своје правилнике према препоруци европских стручњака и исти одражавају стандард који имају судови у Еуропској унији.

Због тога смо похваљени од Европске уније да смо једина институција у Босни и Херцеговини која је управо ускладила своје правне акте у складу са европским стандардима.

Избор судија и тужилаца се врши управо по тим стандардима.

Јасно је да постоји још мјеста за унапређење и да ВСТС ради на томе.

Јасно је да ВСТС, као регулаторно тијело, нема увида у предмете, јер је то надлежност судства и тужилаштва.

Овај сазив ВСТС-а је предложио измјену Закона о ВСТС-у, коју је доставио Министарству правде БиХ.

Канцеларија Главног дисциплинског тужитоца је у потпуности аутономна, тј. независна од чланова Вијећа и чланови Вијећа немају увид у предмете, све док тужилац не подигне тужбу.

Више од 90 одсто пријава буде одбачено од дисциплинског тужиоца, а да чланови ВСТС-а немају могућност да провјере те одлуке, јер не постоји правни лијек против одлуке дисцуплинског тужиоца, којом обавјештава странке да нема доказа за подизање дисциплинске тужбе.

Судија Перић проблематизује избор чланова Савјета, који су с општинског, односно основног суда, иако су они изабрани од већине својих колега у Федерацији или Републици Српској, од стране кантоналних/окружних и општинских/основних судова, за разлику од судија и тужилаца с виших нивоа, које бирају само судије тог суда или тужилаштва.

Нико у ВСТС-у од стране судија општинског/основног суда није нити млад по стажу, ни животном знању, јер су сви више од 20 година у Суду.

Само два члана од 15 чланова Вијећа су с општинских/основних судова.

Од мене никада ниједан политичар није тражио да гласам за предсједника Суда БиХ, ни за главну тужитељицу тужилаштва БиХ.

Опредијелиле су ме њихове оцјене у раду и оцјене с интервјуа.

Оцјене рада су 80 одсто бодова, а интервју 20 одсто, па се не може десити да се на интервјуу добију добре оцјене и да неко буде изабран занемарујући оцјене рада.

Управо је судија Бранко Перић имао добре оцјене на интервјуу, али је имао лошије оцјене свог рада (све тројке) на које не може утицати ВСТВ, те је био задњи на листи од осам кандидата.

Врло добро знамо како функционишу опшински судови, који су најоптерећенији предметима.

Судија Перић проблематизује што смо предсједник Тегелтија и ја у руководству, а са општинских судова смо.

Прво нисмо ми себе бирали, него чланови ВСТС-а, од којих се већина налази на вишим нивоима у судству и тужилаштву.

Друго, колега Перић мисли да ми сви имамо амнезију и да заборављамо да је он управо дошао у ВСТВ с Основног јавног тужилаштва у Теслићу.

Дакле, с најнижег нивоа тужилаштва и био је предсједник ВСТС-а.

Проблем с којим се правосуђе суочава су лоши закони, који су избацили оштећеног из поступка, те се разне кривичне  пријаве заврше још код главног тужиоца, не остављајући могућност провјере од суда, како је то било у ранијем законодавству.

Такође и извршни поступак је показао мањкавост Закона о извршном поступку.

Затим што не постоји начин, да овај сазив ВСТС провјери морал одређеног носиоца правосудне функције, нити да може тражити податак да ли је исти кажњаван.

Судија Перић наводи у својој анализи и проблем Општинског суда Чапљина, а уопште се није радило о Чапљини, него о Оптинском суду Читлук, али не наводи који је проблем, па да му одговорим.

Значи, ради се о нетачним информацијама, које се пласирају јавности, као и међународним агенцијама и амбасадама.

Такође, на избор за члана ВСТС-а из Брчко Дистрикта овај сазив ВСТВ није утицао, јер га не бира он, него је чак два пута упутио допис да се изабере члан из реда бошњачког народа.

Много тога је колега Перић још рекао, а што није истина.

Критикује судија Бранко Перић и казнену политику, коју су судије исказале кроз доношење пресуда.

То би било уреду, да је судија Перић показао својим личним примјером.

Но, управо су судију Перића пријавили мени да погодује дилерима дроге те им, пошто је првенствено умањена казна затвора на годину, исту замјењује за новчану казну, и то на начин умјесто да му изрекне 36.500 КМ, јер се сваки дан затвора рачуна као 100 КМ, судија Перић замјењује казну затвора од годину за износ од 5.005,28 КМ.

Оваквим начином кажњавања не да није постигнута генерална и специјална превенција, него се потичу криминалци да и даље чине кривична дјела.

У прилогу овог дописа стављам и пријаву против Перића, која је директно мени упућена, као и срамно рјешење о замјени казне затвора за новчану казну.

Због тога што овакве и сличне појединце, на овакав начин, штите и протежирају разне амбасадее и међународне организације, све ће бити теже обрачунати се с онима који свој посао не раде у складу с моралом и законима ове државе.