latinica  ћирилица
16/12/2019 |  19:35 ⇒ 17/12/2019 | 09:58 | Аутор: РТРС

Комплетирање Савјета министара у завршници

Познати су сви кандидати за министре у новом сазиву Савјета министара.. осим министра за људска права и избјеглице. За СНСД је прихватљив ДНС-ов приједлог за министра, који може обезбиједити глас у Представничком дому. Ако кандидат буде Драшко Аћимовић, Ненад Нешић гласаће против Савјета министара.

Предсједавајући Зоран Тегелтија изјавио је за АТВ, да га је Нешић о томе обавијестио писмом. Тегелтија би сутра у 11 часова требало да саопшти, да ли ће предложити Драшка Аћимовића, као избор ДНС-а, или Млађена Божовића, којег је подржао Нешић. Како Српскаинфо незванично сазнаје, на изненадном састанку, касно поподне у сједишту СНСД-а у Бањалуци , подршку је добио Божовић.

И даље је непознаница ко ће сјести у фотељу министра за људска права и избјеглице: Драшко Аћимовић или Млађан Божовић, обојица кандидати ДНС. Предсједавајући Савјета министара, у интервјуу за АТВ, потврдио је да су га предсједник и потпредсједник странке Марко Павић и Ненад Нешић у одвојеним писмима обавијестили да остају при својим кандидатима, Павић за Аћимовића, а Нешић за Божовића.

- И то је такође његово право и могућност, међутим оно што мене забрињава јесте други дио писма који је упутио господин Нешић у коме је експлицитно навео да ако кандидат за министра буде господин Аћимовић, он неће гласати за избор новог Савјета министара - изјавио је Тегелтија.

За СНСД је прихватљив приједлог из ДНС за министра, који може да обезбиједи глас у Представничком дому, пишу Независне, позивајући се на изворе у тој странци. Све друго може да угрози већину окупљену око СНСД. У ДНС без коментара.

- Немам коментар никакав, у току су неки састанци па послије тога можда - изјавио је предсједник ДНС Марко Павић.

Послије се Павић није јављао. Предсједавјући Савјета министара најмање нејасноћа има са ХДЗ, који су одавно доставили кандидате. За потпуно слагање мозаика будућег Савјета министара била су му неопходна имена четири замјеника министара из СДА.
 
- Предложили смо кандидате за четири замјеничке позиције и доставили смо елктронским путем имена господину Тегелтији. Сада слиједи њихова убрзана поровјера у СИПИ и ЦИК и да то завршавамо - изјавио је предсједник СДА Бакир Изетбеговић.
 
- Онда када надлежне институције, прије свега СИПА и ЦИК, изврше провјере за све кандидате и да онда у складу са пословником се закаже Комисија за припрему за избор Савјета министара, све је то могуће реално учинити до 23. децембра када је задат термин да се закаже сједница ПС БиХ на којој би се потврдио избор Савјета министара БиХ - изјавио је предсједавјући Комисије за припрему избора Савјета министара БиХ  Сташа Кошарац.

Ако су и у највећем дијелу отклоњене персоналне недоумице у вези са Савјетом министара, много је неизвјесније формирање власти у Федерацији. Испод "радара" прошла је најава да ће ДФ припасти мјесто потпредсједника Федерације из српског народа. Није јасно како, када нема својих делегата у Дому народа, а за кандидатуру су потребни потписи најмање шест српских делегата.

- Нико нас није контактирао ни за потписе, ни за евентуално подршку, тако да за сада немамо јасан став, али мислим да ће бити промјена у том договору - изјавио је делегат у Клубу Срба у федералном Дому народа Горан Броћета.

Неизвјесности не мањка ни у Кантону Сарајеву. Споразумом са СББ и ДФ, Бакир Изетбеговић практично руши и преузима Владу најбогатијег Кантона. С том намјером не слаже се СББ посланик у бх. парламенту Дамир Арнаут, који је поднио оставку на страначке функције. Остаје да се види како ће гласати када буде потврђиван нови Савјет министара.