latinica  ћирилица
16/12/2019 |  19:47 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Шкоро: Српска не би требало да постоји; Говедарица: Шкоро води озбиљну кампању

Слоган десничарског кандидата за предсједника Хрватске Мирослава Шкоре "Вратимо Хрватску народу", копија је изборне поруке СДС, уочи прошлогодишњих избора у БиХ. И док из Шкориног изборног штаба демантују те наводе, успут поручујући да Република Српске не би требало ни да постоји, потпредсједник СДС Вукота Говедарица поручује да Шкоро води озбиљну кампању.

Вратимо Хрватску народу, поручује Шкоро, а вратимо Српску народу прошле године је, поручивала Српска демократска странка. Питање новинара - да ли је плагирао СДС предизборни слоган, Шкоро је игнорисао.

Међутим, веома брзо огласили су се из његовог изборног штаба, прилично скандалозном изјавом:

"Не пратимо политичке кампање у Републици Српској јер за нас, да је правде, та творевина која је истријебила Хрвате с те територије и дан-данас спријечава њихов повратак, не би ни постојала."

Упркос оваквим порукама, потпредсједник СДС, а у вријеме прошлих избора и предсједник, Вукота Говедарица, утисак је, са симпатијама је доживио то што су њихов предизборни слоган посудили у сусједној земљи.

- Претпостављам да је контекст врло сличан као што је код нас у Републици Српској и БиХ, те да господин Шкоро очигледно води једну врло озбиљну кампању, у овом случају против оних који владају у Републици Хрватској - изјавио је Говедарица.

На наше позиве да објасни ову изјаву, али и Шкорине ставове о Српској, Говедарица није одговарао. Реаговали су зато из СНСД. Недопустиво је, кажу, да било ко из Српске подржава кампању Мирослава Шкоре, који, тврде, неријетко кокетира са усташтвом, и чији су ставови о Србима и Српској непријатељски.

- Мислим да би било коректно да СДС упути извињење свим грађанима Републике Српске, јер доводити себе у везу са људима који су мрзитељи Републике Српске и српског народа је апсолутна срамота за било кога из Српске - истакао је портпарол СНСД Радован Ковачевић.

Осим посљедње изјаве о Српској, Шкоро је имао и других контроверзних изјава, од оне да НДХ није била само фашистичка, преко порука да ће прекопати Јасеновац, до најаве да би, ако би био изабран, забранио рад Самосталне српске демократске странке у Хрватској.