latinica  ћирилица
16/12/2019 |  19:53 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Почела кампања "Нити једна чаша прије вожње"

У Српској је почела превентивна кампања "Нити једна чаша прије вожње". Трајаће до краја јануара. Само током прошле године полиција је издала готово 35.000 прекршајних налога, и из саобраћаја искључила више од 26.000 пијаних возача.

Ухватити правац и контролисати покрете? Са такозваним пијаним наочарама није лак посао. 

Тако би изгледао улазак у возило под дејством алкохола. Која чашица више врло често доведе до превртања. Онима који су испробали симулаторе данас је било смијешно. Зоран Вујин каже – далеко је од тога. Имао је 26 година када је због туђе непажње остао инвалид.

- Због ударца главом у бочну страну аутомобила моја повреда је била велика и проузроковала то да сам од тада па до данас у колицима - рекао је Вујин.

Вожња под утицајем алкохола један је од најчешћих узрока саобраћајних несрећа.

- У погледу алкохола, 2017. године то је било 12.700 санкционисаних за алкохол, 2018. године 15.503, а 2019. године за 11 мјесеци 18.023 - изјавио је начелник Јединице за безбједност саобраћаја, Министарство унутрашњих послова Републике Српске Горан Амиџић.

У 9.249 саобраћајних несрећа, од почетка године, погинуло је 108, а тешко повријеђено 525 лица. Бар 20 их је погинуло због вожње под дејством алкохола.

- Свака, па и најмања количина алкохола у крви повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде. Чак и оних 0.5% у крви чини нас небезбједним учесницима у саобраћају и представља два пута већи ризик од настанка саобраћајне несреће у односу да нисмо конзумирали алкохол - нагласио је директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић.

- И ми треба да понављамо стално како не треба пити, и ако већ попијемо, онда треба да узмемо такси или да нас неко други одвезе - истакла је помоћница министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић.

Све учеснике и возила у саобраћајним несрећама у Српској, Ауто-мото савез бесплатно превози са лица мјеста.

- Молимо Бога да нам не дође ниједан позив због тога, него само за информације о стању на путевима - изјавио је генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић.

Караван са симулаторима до краја јануара обићи ће 25 локалних заједница у Српској, са једном поруком – нити једна чаша прије вожње.