latinica  ћирилица
16/12/2019 |  21:49 ⇒ 17/12/2019 | 08:03 | Аутор: СРНА

Тегелтија: ДНС да се опредијели за кандидата за министра

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да ДНС до сутра треба да се опредијели за једног кандидата за министра или ће на крају сам морати да донесе одлуку.
Зоран Тегелтија  (Фото:PrtScr/bht) -
Зоран Тегелтија (Фото:PrtScr/bht)

Тегелтија је истакао да одлука ДНС-а неће утицати на термин одржавања сједнице парламента БиХ на којој би требало да буде изабран нови сазив Савјета министара, додавши да би, уколико се заврше све провјере, требала бити одржана 23. децембра или до краја године.

- Термин ће више зависити од тога колико ће бити могућности да сви, па и Централна изборна комисија изврше провјере за остале кандидате - рекао је Тегелтија.

Говорећи о првим задацима Савјета министара, Тегелтија је појаснио да је циљ, прије свега, да се донесе одлука о привременом финансирању за прва три мјесеца, а да се у фебруару или половином марта усвоји буџет за наредну годину у форми приједлога у Представничком дому јер је то врло важно да би се одблокирали заустављени пројекти.

Он је додао да се у Представничком дому налази много тачака које би требало разматрати на редовној сједници у сриједу, 18. децембра, а односе се на ратификацију споразума са многим од међународних финансијских институција које значе наставак инвестиционих пројеката у путну инфраструктуру, у енергетику, водоснабдијевање.

- Настојаћу да на првој сједници Савјета министара усвојимо реформску агенду два, коју су већ усвојиле владе Републике Српске и Федерације БиХ, како бисмо заједно са већим интензитетом започели реализацију мјера које су тамо записане. Пред нама је и завршетак акционог плана за имплементацију мишљења Европске комисије за кандидатски статус, гдје је дефинисан највећи број мјера и остаје да разрјешимо преостале да би на засједању половином наредне године БиХ могла рећи да има кредибилан број мјера које можемо представити Европској комисији - појаснио је Тегелтија.

Он је додао да се чекају и именовања у безбједносним агенцијама, у Регулаторној агенцији за комуникације, те да ће се у складу са договорима и процедурама ући у процес именовања свих кандидата који су прошли законске процедуре.

- Посљедњих мјесеци, по истеку мандата претходног сазива Савјета министара, било је много конкурса, запошљавања и именовања и нека од њих су нарушила националну структуру у појединим министарствима и већ су стигла упозорења из политичких партија да су изгубили позиције по националној структури - рекао је Тегелтија за АТВ.

Он је поручио да је кључна ријеч у БиХ консензус и договор јер се без тога не може ништа урадити.

Коментаришући наступ опозиционих странака у Републици Српској пред комисијом за избор предсједавајућег Савјета министара, Тегелтија је оцијенио да су оне заузеле став као да не желе да неко из Српске дође на ту функцију.

- Они мене оптужују да не поштујем одлуке Народне скупштине, а сваки пут када се тамо гласало о било чему важном они су побјегли из тог парламента. Од Народне скупштине су покушавали направити циркус и сада се покушавају позивати на њу и сарадњу са Српском. Нама је у претходном сазиву много недостајала добра сарадња са заједничким институцијама. Тој лошој сарадњи највише су кумовали кадрови из Српске који су имали за циљ да буду изнад њених институција - рекао је Тегелтија.

Он је истакао да је без обзира на однос странака власти и опозиције у Српској, очекивао у Сарајеву више подршке за кандидата из Републике Српске за предсједавајућег Савјета министара и мање покушаја омаловажавања.

- Желим вјеровати да ће Мирко Шаровић, који има велико искуство у заједничким институцијама, као и Драган Мектић, разумјети поруке, мјесто и улогу људи који су изабрани из Републике Српске да је представљају у Сарајеву јер ми није проблем што мене нису подржали, али се надам да ће подржати Републику Српску - рекао је Тегелтија.

Он је поручио да ће његова сарадња са Српском и са ФБиХ бити заснована на уважавању и принципима уставне надлежности.

- Нити ћу ја наређивати ентитетима, нити ће они мени. Са премијерима са којима мислим да могу направити добру сарадњу, кантонима и локалним заједницама, направићу однос који ће резултирати не само успјехом једне локалне заједнице, већ цијеле БиХ - нагласио је Тегелтија.

Он је поновио да Програм реформи БиХ представља компромисно рјешење тренутно прихватљиво за Републику Српску и за систем одлучивања, а којим нису задовољни само они који су очекивали да у оквиру БиХ не буде договора.

- Тамо нема никакве одлуке о чланству у НАТО, већ само о сарадњи са тим савезом - нагласио је Тегелтија.

Он је оцијенио да је одлично што је Предсједништвио БиХ успјело да постигне консензус о том питању, те навео да они који критикују Програм реформи не желе да говоре о том документу, већ се позивају на Годишњи национални програм /АНП/.

- Сви који критикују Програм реформи добро знају шта у њему пише, јер сам видио када су га добили у руке. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одлучио је да упути тај документ у Народну скупштину Републике Српске, да се о њему изјасни, и уколико не буде подршке парламента он неће ни постојат -  рекао је Тегелтија.