latinica  ћирилица
17/12/2019 |  11:16 ⇒ 14:35 | Аутор: СРНА

Акција "Кајак": Хапшења кријумчара миграната и претреси објеката

Припадници СИПА БиХ ухапсили су данас на подучју Братунца једну особу због сумње да је члан криминалне групе организоване ради незаконитог кријумчарења и пребацивања илегалних миграната са подручја Србије у БиХ ради даљег транспорта према земљама ЕУ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ова особа је ухапшена у акцији "Кајак" по налогу Тужилаштва БиХ, а осумњичена је за кривично дјело организовање групе или удружења за кријумчарење миграната.

Поступајући по налогу Тужилаштва, припадници СИПА претресли су стамбене и пословне објекте које користи осумњичени из БиХ, те изузели предмете и доказе који ће бити кориштени у оквиру документовања и процесуирања кривичног дјела.

Тужилаштво БиХ и СИПА укључени су у међународну акцију усмјерену на откривање и процесуирање особа осумњичених за кривична дјела организованог криминала, повезана са илегалним миграцијама.

Акција "Кајак" спроводи се у сарадњи са Службом за борбу против организованог криминалитета МУП-а Србије /СБПОК/ и Тужилаштвом за организовани криминал Србије.

Активности су усмјерене на разбијање и процесуирање група за организовани криминал које дјелују на подручју Србије и БиХ, а које су организоване ради кријумчарења већег броја илегалних миграната ради остваривања незаконите имовинске користи, наводи се у саопштењу.

У оквиру ове акције на подручју Србије, у координисаној акцији полицијски службеници СБПОК-а Србије лишили су слободе шест осумњичених, међу којима и организатора групе.

У оквиру рада у овој међународној операцији, подршку је пружио Полицијски центар југоисточне Европе /СЕЛЕЦ/, а остварена је сарадња Тужилаштва БиХ и СИПА са ОБА БиХ, Службом за послове са странцима БиХ и МУП-ом Републике Српске.