latinica  ћирилица
18/12/2019 |  09:57 | Аутор: СРНА

Приоритети за боље управљање миграцијама

Министарство безбједности у Савјету министара у техничком мандату поводом 18. децембра, Међународног дана миграната, саопштило је да се приоритети БиХ за постизање бољег управљања миграцијама односе на бољу контролу границе, ефикаснију борбу против незаконитих миграција на територији БиХ и јачање капацитета за реадмисију.
Мигранти Тузла - Фото: dnevni avaz
Мигранти ТузлаФото: dnevni avaz

Министарство позива тијела ЕУ и земаља региона на заједничку одговорност и активности на рјешавању питања миграција, сузбијања кријумчарења миграната и трговине људима како би се побољшала ситуација за мигранте, као и локалне заједнице изложене повећаном миграционом притиску.

У саопштењу се напомиње да БиХ показује опредијељеност за примјену међународног права на пољу људских права и међународног избјегличког права, као и спречавања кријумчарења миграната.

У ситуацији мигрантске кризе препозната је потреба за блиском сарадњом с локалним заједницама које су изложене повећаном миграционом притиску као и потреба јачања тијела БиХ за управљање мигацијама, наводи се у саопштењу.

Из Министарства безбједности истичу да истовремено, штитећи права лица у кретању, БиХ има обавезу да заштити властите грађане, као и успостављени систем који регулише питања миграција.

- На Међународни дан миграната још једном упућујемо захвалност свим владиним и невладиним организацијама, као и међународним организацијама у БиХ за досадашњу сарадњу и помоћ у обезбјеђивању заштите миграната и управљању миграционим токовима - наведено је у саопштењу.

Генерална скупштина УН 2000. године прогласила је 18. децембар Међународним даном миграната. На тај дан је 1990. године усвојена Конвенција о заштити права свих радника миграната и чланова њихових породица.

Миграције су постале глобални феномен и према посљедњим објављеним подацима УН међународни мигранти чине 3,5 одсто глобалне популације, напомиње се у саопштењу.

И БиХ се као дио европског континента нашла на карти глобалних кретања. Првенствено као земља поријекла миграната који су нашли свој нови дом у другим земљама широм свијета и који својим способностима доприносе финансијском, социјалном и културолошком развоју како земље пријема тако и нашег друштва, наводе из Министарства безбједности.

У саопштењу се додаје да се БиХ, истовремено, суочава са значајним приливом миграната који користе овај дио Европе као пут у безбједнији и бољи живот у некој од држава ЕУ.

У посљедње двије године, тијела на свим нивоима власти уложила су значајне напоре да одговоре на многобројне миграционе изазове који захтијевају знатне финансијске, људске и материјалне ресурсе, истичу из Министарства безбједности.

У извјештају Савјета Европе наводи се да је БиХ усвојила истински хуманитаран приступ, примајући хиљаде избјеглица и миграната у земљу, поштујући њихову слободу кретања, при томе улажући значајне напоре да обезбиједи смјештај и храну за све њих.

Солидарност и напори локалне заједнице, узимајући у обзир тешку економску ситуацију, су према оцијени Савјета Еврпопе вриједни пажње, додаје се у саопштењу.