latinica  ћирилица
18/12/2019 |  19:36 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Ратари забринути на утицај температура на усјеве

До календарског почетка зиме остало је свега неколико дана. Умјесто снијежног покривача и уобичајних температура испод нуле ових дана жива у термометру достиже и 15. подиок. У Лијевче пољу ратари забринути за стање јесењих усјева.

Драго Хрваћанин из Рогоља свакодневно обилази парцеле пшенице које није засијао у оптималном агророку. Неуобичајено топло вријеме каже негативно би се могло одразити на усјеве јер вегетација није заустављена.

- Мало је чак ово саде и претопло јер још увијек расте и није добро јер се превише развија и када дође до снијега она полегне - наглашава Драго Хрваћанин, ратар из Рогоља.

Перо Дукић јечмом и уљаном репицом је засијао више стотина хектара у оптималном агророку. Усјеви су прошли фазу "каљења", међутим оне је опрезан у прогнозама.

- Ово вријеме погодује развоју болести и вируса на житарицама и сама нам ситуација наговјештава да ћемо морати бити врло спремни да овако добре усјеве одржимо у доброј кондицији - истакао је Перо Дукић, из предузећа "Виталанд" Нова Топола.

Агрономи Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди кажу да неууобичајено високе температуре могу негативно у мањој мјери утицати на усјеве засијане изван оптималног агророка.

- Ако не буде снијега, а појаве се ниске температуре доћиће вјероватно до неког мањег оштећења, али то је незнатно оштећење за пшеницу 10 до 15 просто ,али се она компензује са сјетвеном нормом у каснијим роковима сјетве за 10 до 15 процената - наглашава Ненад Ерцег, стручни сарадник за ратарство Подручне јединице Градишка, Ресор за пружање стручних услуга.

Због неповољних временских прилика током јесени озимим усјевима је засијано око 13.000 хектара што је знатно мање од дугогодишњег просјека. У оптималном агророку ратари су успијели да засију око 40 процената површина.