latinica  ћирилица
19/12/2019 |  19:56 ⇒ 20/12/2019 | 10:55 | Аутор: РТРС

Осумњичени за ратовање на страном ратишту депортовани у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Осумњичене особе које су транспортоване у БиХ под истрагом су због кривичних дјела организовања терористичке групе, противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама и тероризам, саопштио је портпарол Тужилаштва БиХ, Борис Грубешић.
Припадници ИДИЛ-а напустили сарајевски аеродром - Фото: klix.ba
Припадници ИДИЛ-а напустили сарајевски аеродромФото: klix.ba

Тужилаштво и надлежне институције и агенције, провеле су активности у складу са међународним обавезама, посебно Резолуцијом Савјета безбједности УН и другим повезаним резолуцијама, те додатном протоколу Савјета Европе на Конвенцију о превенцији тероризма, које се БиХ обавезала поштовати и спроводити на основу чланства у Уједињеним нацијама и Савјету Европе, као и чланства у анти-терористичкој коалицији, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Припадници ИДИЛ-а напустили сарајевски аеродром (Фото: klix.ba )

У протеклим данима, Тужилаштво БиХ је у сарадњи са Граничном полицијом, Агенцијом за истраге и заштиту, Министарством безбједности, Обавјештајно-сигурносном агенцијом БиХ, ФУП-ом, МУП-ом Кантона Сарајево, у координацији и сарадњи са Владом САД и Амбасадом САД у Сарајеву, провело низ активности које су резултирале трансфером више особа - држављана БиХ који су учествовали у сукобима на страним ратиштима у Сирији, а против којих Тужилаштво спроводи истраге због кривичних дјела организовања терористичке групе и противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама, у вези са казненим дјелом тероризам.

У саопштењу се додаје да је за неким од ових особа расписана међународна потјерница по наредби Суда БиХ, а након транспорта у БиХ, а Тужилаштво наставља са њиховим казненим процесуирањем у складу са законом.

Тужилаштво БиХ исказује даљњу спремност и посвећеност у спровођењу активности у борби против тероризма и захваљује се на сарадњи свим агенцијама за спровођење закона у БиХ, а нарочито Влади Сједињених Америчких Држава и Амбасади САД-а у Сарајеву на исказаној подршци и помоћи у реализацији ових активности, наводи се у саопштењу.

У групи држављана БиХ, који су депортовани из Сирије, налази се шест жена и дванаесторо дјеце, те седам мушкараца, који су ратовали на страни терористичких организација у Сирији и Ираку, саопштено је из Министарства безбједности БиХ у техничком мандату.

У саопштењу се наводи да су жене и дјеца по доласку на Међународни аеродром Сарајево прошли провјере Граничне полиције и пружена им је неопходна помоћ, а након тога су транспортовани у прихватни центар ради даљих прегледа и указивања медицинске помоћи.

Повезане вијести:

Припадници ИСИЛ-а стигли у БиХ