latinica  ћирилица
20/12/2019 |  19:34 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Суд БиХ одредио једномјесечни притвор за петорицу бивших ИСИЛ-оваца

Суд БиХ одредио је једномјесечни притвор за петорицу бивших ИСИЛ-ових ратника након што су им синоћ, непосредно након депортације из Сирије, одржана рочишта пред тим судом. Преостала двојица, за којима није расписана Интерполова потјерница, на испитивању су у СИПА.

Јасмин Кесеровић, Емир Алишић, Миралем Бербић, Сенад Касуповић, Хамза Лабиди – одавно позната имена бх исиловаца који су по депортацији из Сирије одмах ухапшени на сарајевском аеродрому. Остају у притвору до 19. јануара или до друге одлуке Суда. Притвор им је одређен због опасности од бјекства. С њима пристигли и ухапшени Мухарем Дунић и Армен Џелко су на криминалистичкој обради СИПА.

- Осумњичене особе које су транспортоване у БиХ под истрагом су због кривичних дјела организовања терористичке скупине, противзаконитог формирања и придруживања страним паравојним или параполицијским формацијама и кривична дјела тероризма - нагласио је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Интересантна су била рочишта. И покушаји да се такозваним људским причама и судбинама замагли чињеница да се ратовало под заставом терористичког ИСИЛ-а.

- Јасмин Кесеровић је један млад момак који је са непуних 19 година отишао тамо као млађи пунољетник, још увијек неизграђена личност. Он је отишао у јануару 2013. када је још увијек ИСИЛ, тек ће у мају 2013. ИСИЛ бити проглашен терористичком - наглашава Сенад Дуповац, адвокат Јасмина Кесеровића.

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма, наглашава да су у питању радикални припадници, који су отишли као такви, и вратили се још радикалнији.

- У Сарајеву се ствара ирационална атмосфера емпатије према њима. Покушавају се пласирати неке приче које би требале олакшати ситуацију њима, у сваком случају онакви какви су отишли у Сирију исти су се вратили, дакле чак и радикалнији. Видјели смо то по понашању у судници једног од њих који је одбио у почетку да устане пред судом и да даје изјаву стојећи - истиче Галијашевић.

Да се у дерадикализацији било шта конкретно ради не вјерује министар унутрашњих послова Српске , и очекује да за повратнике који су годинама били припадници ИСИЛ-а услиједе строже казне,т е да буду под пуном контролом свих безбједносних и полицијских агенција у БиХ.

- Ово је прилика Суду и Тужилаштву БиХ у чијој су они надлежности да прекину са политикама благог кажњавања са оним што смо до сада имали ,да су повратници који су се прије њих вратили, а за које знамо да су били припадници терористичких организација су кажњени благим казнама од годину дана затвора које су откупили за новац и чак нису уопште били у затворУ - напомиње Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, поручује да је то надлежност служби безбједности у БиХ.

- То је надлежност служби безбједности у БиХ, надлежних тужилачких и судских органа. Нисам добио никакву информацију, у том погледу то је активност која се води већ, има годину дана, прича хоће ли, неће - напомиње Додик.

Да се БиХ и те како озбиљно треба посветити овом питању, сматрају и делегати у Дому народа бх парламента.

- Колико смо ми спремни зависи од рада тужилачких и полицијских органа. Колико то они добро документују толико мислим да ће сви морати прихватитит те доказе и да људе задржи на оном мјесту гдје им је у ствари мјесто, а бога ми за већину њих треба да буде мјесто у притворској, односно затворској јединици - рекао је Златко Милетић, делегат у Дому народа ПС БиХ.

Сасвим извјесно - БиХ је пред великим испитом. Посебно када се очекује да из Сирије и Ирака стигну додатне групе повратника. Оно што је интересантно јесте да, иако се мјесецима наговјештовало, са испорученом седморком нису депортовани Абдулах Чурт и Емир Маркота. Тако и даље најопаснија прича звана Маркота остаје без одговора, каже Галијашевић, који већ одавно тврди да је ријеч о лажном идентитету и лицу које изазива пажњу западноевропских безбједносних служби.