latinica  ћирилица
20/12/2019 |  19:54 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Музичка школа из Пољске у акцији "С љубављу храбрим срцима"

Ученици из Државне музичке школе "Тадеуша Селиговског" Шчећин из Пољске, допутовали су у Бањалуку поводом одржавања хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима". У оквиру посјете одржали су и заједнички концерт с ученицима Музичке школе "Владо Милошевић".

Сви који су присуствовали концерту могли су уживати у предивном и разноврсном програму. Ученици из Пољске и Бањалуке потрудили су се да представе богат репертоар класичне и традиционалне музике.

- Припреме за наступ биле су помало тешке, али вриједно смо радили и сппремали се. Град је заиста лијеп, јер има много дрвећа и прелијепих мијеста - истакла је Бланка Којалевич, ученица Државне музичке школе првог степена "Тадеуша Селиговског" из Шчећина.

Константин Косановић, ученик Музичке школе "Владо Милошевић", поручио је да има изузетну част што ће наступити заједно са колегама из Пољске.

- Свирам клавир и припремио сам једну барокну композицију, Доменико Скарлати соната у Ц дуру и веома ми је велика част да наступим, како бих рекао, са ученицима из Пољске - рекао је Константин Косановић.

Заједнички концерт представљао је почетак сарадње и стварање новог пријатељства између ове двије школе.

- Ово је почетак једне сарадње гдје ће кроз концертне активности наши ученици имати прилику да виде како се то ради у Пољској и на тај начин ће да шире своје знање и пријатељске везе са дјецом - поручио је Дамир Јованић, директор бањалучке Музичке школе "Владо Милошевић".

АнаТарновска, директорица Државне музичке школе првог степена "Тадеуша Селиговског", исатиче значај посјете Бањалуци:

- Веома је занимљиво било упознати школу из Бањалуке и видјети како дјеца овдје уче и свирају музику. Заиста смо срећни и захвални на гостопримству - нагласила је Ана Тарновска.

Делегација Западнопоморског војводства из Шчећина, боравиће у Српској до понедјељка, 23. децембра, поводом учешћа полазника музичке школе на хуманитарном концерту "С љубављу храбрим срцима". Донаторско вече под покровитељством предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић, биће одржано 22. децембра.