latinica  ћирилица
21/12/2019 |  09:51 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Митрополит Aмфилохије: Наша црква је подарила велике људе

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски АмФилохије рекао је на почетку великог Световасилијевског сабора у Никшићу да је 800 година постојања Српске православне цркве осам вијекова напредовања, јер је подарила велике људе.
Амфилохије (фото: Sputnik / Дејан Симић) -
Амфилохије (фото: Sputnik / Дејан Симић)

- Овај дан ћемо убудуће прослављати као посјету Светог Василија овом граду као што га прослављамо оног дана када су његове мошти пронесене кроз град - рекао је митрополит Амфилохије у обраћању вјерницима окупљеним у Саборном храму у Никшићу, гдје је поред ћивота Светог Василија Острошког Чудотворца у току Света архијерејска литургија.

Епископ-будимљанско никшићки Јоаникије истакао је да су се данас сабрали да се ујединимо.

- Радосни смо и када имамо невоља и тешкоћа, а имамо их и данас, јер трпимо неправду али се тјешимо Светим Василијем који је све муке носио кријепко, али и храбро штитећи народ и цркве и објединио народ око цркве и вјере - рекао је владика Јоаникије.

Према његовим ријечима, ако неко удари на храм, ударио је на све.

- Молимо се Господу да уразуми све оне који су око срца ставили злу намјеру - рекао је владика Јоаникије.

Након литургије биће одржан велики црквено-народни сабор на коме ће од Владе Црне Горе бити затражено повлачење дискриминаторског Приједлога закона о слободи вјероисповијести и правном положају цркава и вјерских заједница.