latinica  ћирилица
21/12/2019 |  13:12 | Аутор: sputniknews.com

Скандал у Бриселу: Сједиште ЕУ градили мигранти без папира

Европска унија је суочена са непријатном ситуацијом због тврдњи да је њено ново сједиште "Европа", познато и као "свемирско јаје", изграђено уз помоћ нерегистрованих мигрантских радника који повремено нису плаћани.
Сједиште ЕУ градили мигранти без папира (фото:CC BY-SA 4.0) -
Сједиште ЕУ градили мигранти без папира (фото:CC BY-SA 4.0)

Зграда Европског савјета у Бриселу, која садржи стаклену структуру јајастог облика, отворена је 2016. и коштала је 350 милиона евра.

На отварању је поручено да симболизује све најбоље у вези са Унијом. Међутим, званичници ЕУ су сада суочени са наводима, које је објавио белгијски лист "Стандард" у вези са пословном праксом подизвођача који су радили на том пројекту, преноси "Гардијан".

Тужиоци су отворили истрагу против једног од њих - компаније "Груп дајмонд сервисес", која је прогласила банкрот 2015. - након изјава бугарских радника, који тврде да нису плаћени, објавио је белгијски лист.

Загубљен предмет

Истрага је обустављена у октобру због недостатка доказа, али је "Стандард" открио да су тужиоци заправо загубили тај предмет током четири године од почетка истраге.

Један од радника, Бејхан Џелилов (43), рекао је за "Стандард" да неколико чланова тима није имало белгијске боравишне исправе: "Нико од нас није потписао уговор, нисмо били осигурани".

Главне компаније, "Интербилд" и "Јан де Нул", које су добиле тендер за изградњу здања, саопштиле су за "Стандард" да не знају за било какву експлоатацију радника од стране подизвођача.

Портпарол "Јан де Нула" је рекао да је ГДС убрзо уклоњен из пројекта јер се та компанија "није придржавала уговора и технички није правилно изводила радове".

Он је додао да се провјеравало да ли радници имају потребна документа и да су тек након прелиминарне инспекције могли да добију приступ мјесту градње.

- Зато су добијали лични беџ са сликом из пасоша. Особе без дозволе нису могле да уђу на градилиште - рекао је.

Званичник Савјета ЕУ је рекао да је белгијска држава била главни извођач радова на новом сједишту.

Он је додао да Савјет није обавјештен о било каквим проблемима у вези са условима рада извођача или подизвођача.

- Сви уговори за изградњу и одржавање које Савјет директно предузима су у складу са белгијским законом о раду".