latinica  ћирилица
21/12/2019 |  19:34 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Са Сабора у Никшићу једногласна порука 20 хиљада вјерника (ФОТО)

Хиљаде вјерника данас у Никшићу на великом молитвеном црквено-народном Сабору.

Дошли су на поклоњење моштима Светог Василија и да ту у његовом храму кажу не Закону о слободи вјероисповијести који Влада Црне Горе покушава да наметне. Бројни вјерници заустављени су на црногорској граници.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је враћање вјерника из Републике Српске и БиХ са граничног прелаза према Никшићу, који су јутрос кренули на црквени сабор и поклоњење моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког, гест непоштовања и лоша порука, не само грађанима Српске и БиХ, већ и региона.

Мошти Светог Василија и сутра остају у храму у Никшићу, како би им се могли поклонити и они који су данас спријечени да дођу.

Фото: Спутник

Ни киша која је пљуштала у Никшићу није спријечила хиљаде вјерника да дођу у храм Светог Василија Острошког, поклоне се моштима Светитеља уз поруку да неће допустити да им било ко угрози, а камоли отме њихове светиње. Нажалост, велики број вјерника из Србије и Републике Српске није успио да стигне на световасилијевски сабор , јер су враћени са црногорске границе. Ипак, сасвим довољан број их је данас био у Никшићу да Милу Ђукановићу и црногорској власти покажу одлучност и спремност да бране православне светиње и српски идентитет.

Закон о слободи вјероисповијести организатори и учесници Сабора прогласили су Законом против православља и затражили да се одустане од новог отимања имовине црквама и вјерским заједницама и потшује њихова аутономија.

- То су они који су сљедбеници, који су разорили његов Тврдош, који су га протјерили из његовог Тврдоша и побјегао је овђе у Никшић. Ови савремени безумници, они хоће храмове Светог Василија да отму. За кога? За себе - рекао је Амфилохије.

Фото: Курир

Окупљенима у Никшићу прочитана су писма подршке која су Митрополији црногорско-приморској упутили васељенски патријарх Вартоломеј, Синод Руске православне цркве и монаштво манастира Хиландара.

- Ово би значило да ваша држава одузима права својине над црквама свештеној Митрополији црногорској као и осталим трима епархијама СПЦ. Овим писмом вам саопштавамо да Васељенска патријаршија као једину канонску православну јурисдикцију признаје ону под надлежношћу митрополита Амфилохија - истакао је епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије.

Прочитан је проглас и исказано незадовољство против, како је наведено, антицрквеног Приједлога закона о слободи вјероисповијести.

Православни епископи, свештеници и вјерници поновили су завјет Тројчинданског сабора да ће чувати,обнављати и бранити све српске светиње на територији Црне Горе.

Приједлог Закона о слободи вјероисповијести, уколико 24. децембра буде уврштен на дневни ред сједнице Скупштине Црне Горе, већ 26. биће пред црногорским посланицима. За 24. децембар најављено је протестно окупљање пред зградом Скупштине Црне Горе.