latinica  ћирилица
23/12/2019 |  13:48 ⇒ 14:22 | Аутор: СРНА

Испуњен план прераде од 7.500 тона сировине

Прехрамбена индустрија "Сава Семберија" у потпуности је испунила план прераде од 7.500 тона сировине за ову годину. Oчекују да ће наредне године прерадити већу количину воћа и поврћа коју ће пласирати на домаће и инострано тржиште.
"Сава" прерадила 7.500 тона сировине  (фото: gradbijeljina.org) -
"Сава" прерадила 7.500 тона сировине (фото: gradbijeljina.org)

Погони за прераду покренути су средином јануара и интензивно су радили упркос тешкој години за пољопривредне произвођаче - кишовитом прољећу и сушном љету, објављено је на интернет страници Градске управе Бијељина.

Највећа количина сировине обезбијеђена је од домаћих произвођача из Републике Српске, а из Србије је увезено само оно што домаћи пољопривредници нису успјели произвести.

"Сава Семберија" је, уз подршку Града Бијељина и у сарадњи са ресорним министарством, реализовала ИФАД пројекат са 77 пољопривредних произвођача, који су, осим садница, добили средства и опрему за рад.

- За прерађиваче који послују на подручју БиХ црвена паприка је дефицитарна роба, па су принуђени да се дијелом окрећу и увозу како би обезбиједили количину која је потребна за прераду. Ипак, захваљујући пројектима подршке, постепено се на домаће њиве враћа и ова култура драгоцјена у преради - истичу из "Саве".

Директор Фабрике "Сава Семберија" Стево Филиповић рекао је да је пољопривредницима најважнији сигуран откуп.

- Вођени искуством са отвореног тржишта, гдје су, због прекомјерног увоза лако губили утакмицу конкурентност и производе, у које је много уложено, продавали по лошијој цијени, наши пољопривредници су осигурали зараду пласирајући своје производе "Сави" - рекао је Филиповић.

Он је навео да је веома важно да су, осим произвођача, заводовољни и радници фабрике, јер су плате редовне.

- Ради се пуном паром, око 40 палета дневно изађе из производње, али задовољство је веће када се готови производи квалитетом позицинирају на домаћем и страном тржишту - каже Филиповић.