latinica  ћирилица
23/12/2019 |  14:36 ⇒ 16:19 | Аутор: СРНА

Предложен притвор за Дунића, припадника Исламске државе

Тужилаштво БиХ предложило је Суду БиХ одређивање притвора за Мухарема Дунића /45/ осумњиченог да је као припадник терористичке организације Исламска држава учествовао у ратним активностима у Сирији.
Тужилаштво БиХ - Фото: илустрација
Тужилаштво БиХФото: илустрација

Дунић је под истрагом и терети се да је током 2014. године напустио Аустрију, те заједно са супругом отишао у Сирију са намјером да се придружи формацијама Исламске државе која је од Савјета безбједности УН проглашена терористичком организацијом.

Оптужени се терети да је у оквиру формација ИД учествовао у ратним активностима, које представљају тешка кршења међународног хуманитарног права, с циљем формирања калифата Исламске државе на простору двије ратом захваћене државе, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Након пораза структура ове терористичке организације, осумњичени је заробљен од коалиционих снага, те је прије неколико дана изручен правосуђу БиХ.

Тужилаштво БиХ и партнерске полицијске и безбједносне агенције, прибавиле су велики број доказа о одласку и боравку осумњиченог на подручју Сирије, наводи се у саопштењу.

Притвор је предложен због опасности од бјекства осумњиченог, да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике који ће свједочити о његовом боравку и ратовању у Сирији.

Ова мјера изречена је и због опасности да би боравком на слободи осумњичени могао починити кривично дјело, те због опасности да би његово пуштање и боравак на слободи, могли изазвати узнемиреност грађана и јавности.

Суд БиХ одредио је прошле седмице једномјесечни притвор за пет лица која су депортована из Сирије, а борила су се за терористичку Исламску државу.

Притвор, који може трајати до 19. јануара наредне године, одређен је Емиру Алишићу, Сенаду Касуповићу, Миралему Бербићу, Јасмину Кесереовићу и Хамзи Лабидију, саопштено је из Суда БиХ.

Притвор за ову петорицу одређен је због опасности од бјегства.

Алишић, Касуповић, Бербић, Кесеровић и Лабиди, као и Мухарем Дунић и Армен Џелко стигли су у БиХ у четвртак, 19. децембра, након што су депортовани из Сирије, заједно са шест жена и 12 дјеце.

Седам бивших бораца Исламске државе предати су припадницима Агенције за истраге и заштиту БиХ, а жене и дјеца су, након провјере, транспортовани у прихватни центар, због даљих прегледа и пружања медицинске помоћи.