latinica  ћирилица
24/12/2019 |  10:07 ⇒ 19:50 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије: У имену Божијем је суд и правда (ФОТО/ВИДЕО)

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је у имену Божјем суд и правда и да закони могу бити само они који се темеље на овој великој истини.
Свештеници испред храма (фото: Sputnik / Nebojša Popović) -
Свештеници испред храма (фото: Sputnik / Nebojša Popović)

- На овој истини је утемељено и законодавство Црне Горе - поручио је владика Амфилохије, обраћајући се окупљенима испред зграде Скупштине Црне Горе у Подгорици, гдје је јутрос дошла литија да би се изразио протест због намјере усвајања дискриминаторског закона о слободи вјероисповијести.

Владика је позвао посланике да не дозволе да се закони истинске Црне Горе претворе у безакоње.

- За Крст часни и слободу златну, на томе је утемељено законодавство до наших времена. На ово подсјећамо парламент - њихова је одговорност већа ако законе темеље на овој истини. Нисмо ни против кога, него смо овдје да изразимо поштовање овом дому - истакао је митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је позвао посланике муслимане и римокатолике да не дозволе да њима неко манипулише на основу раније потписаног уговора, па да каже да овај закон за њих не важи.

Митрополит Амфилохије је рекао да неко ради приватних интереса, власти и своје "сласти" угрожава будућност Црне Горе.

Он је изразио наду да ће посланици чути глас свог народа и народног свештенства, да ће донијети одлуке онако како то одговара ономе што је записао Свети Петар Цетињски.

Свештеници Митрополије црногорско-приморске на путу ка згради Скупштине (фото: Sputnik / Nebojša Popović)

- У име Божје и Светог Василија и Светог Петра, Симеона Дајбабског у име Стефана Пиперског, ми овдје данас увјеравамо наше посланике да не дозволе да неко манипулише њиховим одлукама и законским одредбама, да не дозволе да се одредбе овог закона примјењују на овакав начин - поручио је митрополит.

Према његовим ријечима, ако Црна Гора заиста жели да се угради у европску заједницу, онда то не може чинити безакоњем и прихватањем безакоња.

Митрополит Амфилохије је по завршетку говора благословио посланике и све окупљене.

Владика Амфилохије и епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и диоклијски Методије кренули су нешто послије 8.00 часова испред подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења са свештенством и монаштвом Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке у литији пред Скупштину Црне Горе, која данас треба да започне засједање на којем владајућа већина намјерава да усвоји дискриминаторски закон о слободи вјероисповијести.

У литији су монахиње носиле транспарент на којем пише "У имену Божјем је суд и правда".

Након што се обратио окупљенима, митрополит Амфилохије се са свештенством вратио у Храм Христовог Васкрсења, гдје ће служити литургију.

У Скупштини Црне Горе почела је сједница Законодавног одбора о приједлогу закона о слободи вјероисповијести.

Данас ће почети и сједница Скупштине Црне Горе на којој ће бити расправљано о Приједлогу закона о слободи вјероисповијести.