latinica  ћирилица
24/12/2019 |  10:57 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила Закључке о Програму реформи; Потврђена војна неутралност

Народна скупштина Републике Српске, на посебној сједници, размотрила је и примила к знању Информацију о документу - Програм реформи.

Према усвојеним Закључцима, које су подржала 52 посланика, уз три гласа против, скупштина прихвата опредјељење из Програма реформи да тај документ не прејудицира одлуку о чланству.

Закључке је Парламент прихватио након скоро осам часова расправе.

Посланици СДС-а и ПДП-а нису присуствовали гласању.

Програм реформи није АНП; не може послужити за активирање било чега осим сарадње са НАТО-ом; опредјељује за сарадњу са тим сасвезом; одлука о чланству може се донијети у складу са уставним системом; Народна скупштина потврђује резолуцију о прогалашењу војне неутралности - то су кључни од осам усвојених закључака.

- За 52, против три, суздржан нико. Констатујем да су усвојени Закључци. Закључујем тачку један и закључујем Девету посебну сједницу НСРС - овако је предсједник НСРС Недељко Чубриловић окончао сједницу.

Иако су о Програму реформи расправљали готово осам часова, конструктивну дискусију народни посланици имали су тек око поноћи.

- Ми смо овим документом успјели да прекинемо континуитет опредјељења БиХ за НАТО интеграције. Вратили смо Републику Српску у позицију да је фактор одлучивања. Ово је први пут да један члан Предсједништва иницира овакву расправу - истакао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

СДС-ов Дарко Бабаљ изнио је сумњу да материјал за сједницу није потпун, што је демантовао српски члан Предсједништва.

- У овом документу који је на 53 странице, на свакој страници је потпис српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. То је створило забуну код народних посланика - рекао је Бабаљ.

- У оним табелама нема ништа различито од тог, нема ниједне мјере која је вишка у односу на основни документ. Сва прича је око тога. Ако има ту разлике,  кажите да смо преварили - наводи Додик.

СДС-ова Соња Караџић Јовићевић позвала је предсједницу Републике да јој одговори да ли је Програмом реформи Српска ушла у "брзи воз за НАТО".

- Само желим да ме неко у очи погледа и да ми каже да ли ће моји синови за 5,10, 20 година ићи на неко ратиште, без обзира гдје на земаљској кугли - тражила је објашњење Караџић - Јовићевић.

- Овај документ не значи да сте ушли у било какав воз. Овај документ значи да ћете сарађивати и не мислим да то треба да буде проблем. Али, мого других је тема од којих ће зависити хоће ли и гдје наша дјеца ићи - истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановућ.

Да је Програм реформи побједа Републике Српске став је који заговарају Социјалистичка партија и Уједињена Српска.

- БиХ данас, на овај начин, са овим документом који се зове Програм реформи, није дефинисала своју намјеру да жели да буде чланица НАТО савеза - нагласио је Петар Ђокић, предсједник СП.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић каже да је реформски план БиХ први документ на ниову БиХ који је икада усвојен и који говори о томе да не прејудицирамо чланство у НАТО-у.

Право да се обрате Парламенту искористили су и лидери странака опозиције. Посланици СНСД-а и чланови Владе Српске изласком из пленарне сале бојкотовали су обраћање лидера опозиције.

- Ви сте својом одлуком дубоко закорачили и трасирали пут у НАТО интеграције БиХ односно Републике Српске - рекао је предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, истиче да је кључно питање зашто су из овог документа уклоњене институције Републике Српске.

Програм реформи БиХ, документ је који је Предсједништво БиХ усвојило 19. новембра и тиме одблокирало процес формирања Савјета министара.