latinica  ћирилица
24/12/2019 |  19:39 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Павић поднио оставку на мјесто предсједника ДНС-а

Демократски народни савез у једном дану остао је без руководства. Због, како је навео, здравствених разлога оставку је поднио предсједник странке Марко Павић и његов замјеник и секретар Драгутин Родић. Недуго потом, са позиције министра саобраћаја и веза смијењен је Неђо Трнинић, такође кадар ДНС-а.

"Оставку подносим из здравствених разлога, јер би даља активност угрозила моје здравље, па и сам живот".

Овим ријечима Марко Павић ставио је тачку на ангажман у странци, на чијем је челу већ 16 година.

- ДНС је посљедњих 20 година из избора у изборе постизао све боље резултате, да би на посљедњим изборима освојио 100.000 гласова. Желим да се овај тренд настави - навео је Павић у саопштењу.

Убрзо је оставку поднио и његов замјеник и секретар Драгутин Родић, наводећи да се 20 година бавио оперативним радом и политиком која је ДНС-у омогућила непрекидано повећање броја чланова и изборних резултата.

- Данас то више није та политика. На сцени је борба за примат у странци, и то на начин како се то у ДНС-у никада није дешавало...Када је ДНС постигао најбољи резултат тада је почео суноврат странке - рекао је Родић.

А у њему је без функције остао и министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић, близак сарадник Марка Павића.

Предсједник Владе, Радован Вишковић, изјавио је да је о иницијативи за смјену Трнинића тражио мишљење предсједнице Српске и предсједника Народне скупштине. Тек када га добије, Трнинић ће бити разријешен.

- То је став политике ДНС-а, није мој лични став. Морам бити искрен и рећи да сам у протеклих годину дана био задовољан радом министра Трнинића, али не могу да се мијешам у политичке одлуке друге странке. Ако су они донијели одлуку да замијене свог министра, то је њихово право - нагласио је Вишковић.

Хоће ли се на исти начин тражити и смјена министарке управе и локалне самоуправе Лејле Решић и ко би могао да попуни позицију ДНС-а умјесто Неђе Трнинића, могло би се знати већ вечерас, након засједања Предсједништва странке.

- Оно што се говорило данас о имену, то би вјероватно био Ђорђе Поповић, потпредсједник ДНС-а - истакао је Дарко Бањац, потпредсједник Демократског народног савеза.

Чим је у медијима осванула оставка Марка Павића, почеле су и спекулације о његовом насљеднику. Према њима, Дарко Бањац могао би да буде први човјек ДНС-а.

- Наш циљ је да се договоримо на Предсједништву, јер странка не може бити без руководства. Ко ће то бити, то није битно, битно је само да останемо јединствени и да будемо један тим - додао је Бањац.

Демократски народни савез на политичку сцену Републике Српске ушао је 2000. године.

Општи избори 2018. године, за ови странку значили су два министарска мјеста, осам посланичких мандата и предсједника Народне скупштине. На локалним изборима 2016. године добили су начелнике у пет локалних заједница.