latinica  ћирилица
25/12/2019 |  10:04 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Шековићи: Нове индустријске зоне за развој привреде и запошљавање

Окосницу развоја привреде општине Шековићи чини дрвна индустрија, која запошљава више од половине од укупног броја радника. Ова изразито неразвијена општина планира изградњу нове индустријске зоне у селу Тишча која би, уз унапређење инфраструктуре, требало да подстакне привредни раст.

У дрвној индустрији у Шековићима ради око 350 запослених, а двије најзначајније фабрике у овој области су извозно оријентисане. Фабрика за обраду дрвета производи масивни намјештај, комоде, кревете, столове и столице.

- Ми цјелокупну производњу извозимо на западно тржиште, Њемачка и Аустрија углавном, нешто мало Швајцарска. Ове године ћемо направити реализацију преко пет милиона марака - изјавио је директор Фабрике за обраду дрвета Жељко Лазић.

Пелет је све траженији како на домаћем, тако и на страном тржишту, па су се у предузећу "Милић пелет" опредијелили за производњу овог горива. И они своје производе највећим дијелом извозе у западну Европу.
 
- Еколошки чисто гориво, за разлику од неких других видова гријања, тако да је баш велика потражња за пелетом, с тим што га не може свако извозити јер постоје одређени стандарди и квалитети који се морају испоштовати да би се тај производ могао пласирати на западноевропско тржиште. Ми посједујемо те стандарде и сертификате - изјавио је шеф производње "Милић пелет" Сретко Гужвић.

Иако је буџет Шековића од 4.650.000 марака за 30 одсто већи од прошлогодишњег, и даље је ово изразито неразвијена општина. Планирају да новим индустријским зонама, уз олакшице за инвеститоре, подстакну развој привреде и ново запошљавање. Већ имају заинтересоване инвеститоре из Мађарске.

- Одређен је локалитет који по свему инфраструктурно задовољава у мјесној заједници Тишча. Чекамо одговор Владе Републике Српске јер то земљиште се води на Шуме Републике Српске. То је некада био један огроман расадник, сад је то зарасло, нико то не користи ни за шта - изјавио је начелник општине Шековићи Момир Ристић.

У општинској управи вјерују и да ће ускоро покренути два већа предузећа - Фабрику мермера и Фабрику за производњу боја и лакова, које су годинама напуштене након лоше приватизације и дуготрајних судских спорова. Ових дана, продајом објекта успјешном домаћем трговачком ланцу, окончан је и стечај робне куће у центру града.