latinica  ћирилица
26/12/2019 |  12:58 ⇒ 14:00 | Аутор: СРНА

Епископски савјет тражи хитну сједницу Светог архијерејског сабора

Епископски савјет Српске православне цркве у Црној Гори затражиће хитно сазивање Светог архијерејског сабора због "ванредне и новонастале ситуације како у Црној Гори, тако и на Косову и Метохији, гдје је у припреми отимање светиња и имовине СПЦ".
Српска православна црква -
Српска православна црква

Епископски савјет СПЦ у Црној Гори позвао је вјерни народ да, у духу свенародног Сабора око моштију Светог Василија Тврдошког и Острошког и братског сабрања пред Скупштином Црне Горе, остане достојанствен и не пристане ни на какве провокације и учествује у немирима и сукобима које могу изазвати злонамјерни људи и мешетари - припадници разних "служби".

"Мир и братска слога су нам најпотребнији јер православним хришћанима, као ни било коме у Црној Гори, не приличи било какав облик насиља. Носиоци и узрочници насиља јесу садашњи властодршци у Црној Гори који изазивају праведни народни гњев, заборављајући свељудску Његошеву истину: Коме закон лежи у топузу, трагови му смрде нечовјештвом", наводи се у саопштењу објављеном након данашње телефонске сједнице Епископског савјета СПЦ у Црној Гори.

У саопштењу се додаје да ће се Епископски савјет обратити свим међународним институцијама за заштиту људских права и слобода због бруталног угрожавања слободе вјере у Црној Гори и наглашава да се овај антиевропски закон у Црној Гори припрема да се на исти овакав начин отме имовина СПЦ и на Косову и Метохији.

"Позивамо још једном сву браћу и сестре православне хришћане и све људе добре воље на мир и братску слогу са свим људима у Црној Гори", истиче се у саопштењу Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, који је основан у мају 2006. године одлуком Светог архијерејског аабора СПЦ.

Епископски савјет чине архиепископ цетињски митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, милешевски Атанасије, епископ захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и епископ умировљени захумско-херцеговачки Атанасије. /крај/тп