latinica  ћирилица
26/12/2019 |  18:13 ⇒ 23:05 | Аутор: РТРС

Скуп "За Републику Српску"; Пуна подршка институцијама (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је у парку "Младен Стојановић" одржан скуп "За Републику Српску", који је организовало више удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата.

Војска Републике Српске створила је Републику Српску и њене институције у крвавом рату у коме је животе дало више од 30.000 најбољих синова и зато и Република Српска и њене институције морају да буду сачуване и одбрањене од оних који их интензивно нападају, поручују представници борачких организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

19.30 - Предсједник Удружења Ветерани Републике Српске Душко Вукотић изјавио да је потребно да борци који су стварали Српску јасно покажу јединство.

- Јако је битно да очувамо пут српског војника и српског полицајца - поручио је Вукотић  и додао да је порука оног скупа - смијенити Лукача.

Вукотић је упутио два питање и српском члану Предсједништва БиХ  - Хоћемо ли остати војно неутрални и да ли ће Лукач остати на челу полиције.

19.00 - Предсједник Источне алтернативе Војин Павловић истакао је да српски народ треба да се поноси што има министра Лукача. 

Фото: РТРС

18.55 - Бранислав Окука предсједник удружења Част отаџбине рекао је да је Српска животни резултат генерација које су је створиле.

- Српска је створена је против жеље скоро читавог свијета - рекао је Окука и додао да траже поштовање за сваку проливену крв. Навео је да је јасно зашто је министар унутрашњих послова Драган Лукач мета.

- Нама је задатак да сачувамо институције Српске - поручио је Окука.

18.50 - Мајка погинулог борца Јасна Живков поручила је окупљенима да свака од њих добро зна за шта су гинули њигову синови.

- Ја вас поздрављам у име 30.000 породица српских бораца у име мајки и свих оних женица које су изгубиле своје мужеве и синове, а и оне који су расли претходних година уз њене институције - истакла је Живкова.

18.45 - Предсједник Удружења ветерана Гарда Пантери Петар Цвјетиновић рекао је да су они једни од организатора скупа.

- Ми ћемо увијек овако реаговати и бранити институције које смо створили.

18.40 - Пуковник Цвијо Поповић је грађанима поручио да је прије 24 године завршен оружани сукоб, а да је рат настављен против Републике Српске из ФБиХ, Хрватске и запада.

Фото: РТРС

– Морамо на своја покољења пренијети љубав према Српској и према онима који се боре за њу – рекао је он.

18.20 - Скуп је почео обраћањем команданта Друге крајишке бригаде Милорада Савића Чиче.

Фото: РТРС

Он је на скупу "За Републику Српску", поручио да су вечерас овдје да подрже Републику Српску и њене институције које су у рату сачуване и одбрањене.

- Српска је створена вољом српског народа. Да нисмо вечерас овдје, изневјерили бисмо своје задатке и циљеве -рекао је Чича.

Савић је рекао да је на сцени специјални рат против Републике Српске и да се виде ментори који желе да руше њене институција. Он је рекао да саборци неће дозволити каљање угледа Драгана Лукача.

------

Скупу су присуствали предсједница Републике Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, лидер СП-а Петар Ђокић, предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић, лидер НДП-а Драган Чавић, те чланови странака које чине владајућу коалицију, представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата...

Скуп "За Републику Српску" (Фото:Goran Šurlan/RAS Srbija)

Учесници скупа носили су заставе Републике Српске и Србије.

Фото: РТРС

Предсједник Удружења "Ветерани Републике Српске" Душко Вукотић изјавио је јуче да је због покушаја недавног урушавања институције Народне скупштине потребно да борци који су стварали Српску дођу на скуп и јасно покажу јединство. 

Фото: РТРС

Окупљање је заказано након инцидената, на сједници Народне скупштине, на којој је разматран Програм реформи БиХ.

Полиција Српске (Фото: Siniša Pašalic/RAS Srbija)

Истовремено у парку се одржао и протест опозиције.

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС

Скуп "За Републику Српску"
Фото: РТРС