latinica  ћирилица
26/12/2019 |  18:25 | Аутор: Агенције

Марковић: Можемо разговарати али након што изгласамо Закон

Премијер Црне Горе Душко Марковић казао је након разговора са митрополитом Амфилохијем да је тај сусрет потврда да Влада жели дијалог о суштинским и кључним проблемима.
Душко Марковић - Фото: Novosti.rs
Душко МарковићФото: Novosti.rs

-Овај састанак је и потврда потпуне спремности да уважимо и саслушамо посланике који дијаметрално супротно размишљају о овом питању - рекао је Марковић.

Дијалог је, како је казао, трајао више од два сата, те да је дао гаранције и увјерења да закон нема скривену агенду и злокобну мисију за Митроплију, да је то закон који треба сваком цивилизованом и демократском друштву и да не угрожава МЦП нити угрожава положај ни статус једног свештеника.

- Указао сам да је Влада била веома трпељива када се кршио закон и рекао ми је да његови свештеници нису за то имали његов благослов - додао је Марковић.

Казао је да је митрополит Амфилохије тражио да се повуче закон због неповјерења и страха за позицију МЦП.

- Покушао сам га увјерим да нема разлога за страх нити их може бити. остали на томе да се све помјери неколико дана, и тако даље, да вас не оптерец́ујем тим. Сложили смо се да водимо дијалог и након гласања о овом закону ако прође у паралменту. Ту се нисмо сложили. Митроплит и његови сарадници су рекли да је закон добар осим чланова од 62 до 64. У питању је неповјерење и страх због невиђених манипулација. Једна манипулација је та да је предсједник Владе добио шамар јер је разговарао са Амфилохијем - казао је премијер Марковић и додао:

- Немојте повлађивати ситним интерсима и спекулацијама. На нама је одговорност, а не на играчима ван овог терена, посебно онима који нису добронамјерни. Позивам Вас, господине Мандићу, на обострано повјерење, да изађемо одавде са пуним разумијевањем, иако се не слажемо по свим питањима.