latinica  ћирилица
26/12/2019 |  20:05 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Потписани уговори са 49 дрвопрерађивача о испоруци дрвних сортимената

Шуме Српске ову годину требало би да заврше са четири милиона КМ добити, каже генерални директор овог Јавног предузећа Славен Гојковић. То је, сматра, успјех, јер су прву половину године завршили са минусом од 2,6 милиона. Шуме Српске и стратешки дрвопрерађивачи потписали су уговоре о испоруци дрвних сортимената за наредну годину, како би одржали континуитет производње.

Више од 380.000 кубика трупаца у наредној години добиће 49 стратешких дрвопрерађивача из Српске. Међу њима је и предузеће "Дрвопродекс".

Дарко Партало, представник предузећа "Дрвопродекс" рекао је да је за ово предузеће за наредну годину распоређено 5.000 трупаца храста и 8.000 трупаца јеле и смрче за производњу вишеслојних подова.

- Храста у Српској има веома мало, те подмирује око 20 одсто наших потреба, јер прерађујемо више од 30.000 трупаца храста годишње. Од тога дио добијемо од "Шума Српске", дио набављамо од приватног откупа, док око половину потреба подмирујемо из Хрватске као резану грађу храст - рекао је Партало.

Критеријуми по којима ће одређене количине трупаца сљедеће године бити распођене су јасни.

Приоритет је приход предузећа, вриједност извоза, број радника али и статус локалне заједнице из које дрвопрерађивач долази.

- Због тога је Влада Српске одредила критеријуме, којим су у повољнији положај доведени они привредни субјекти који заиста могу да створе већу додату вриједност дрвог сортимента, те остварити најбољи могући ефекат у смислу прихода, извоза и запошљавања. То су стратешка предузећа - рекао је Лазо Шиник, представник Привредне коморе Српске.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је категоризацијом направљена разлика између стратешких дрвопрерађивача и примарних предузећа, односно финалиста и полуфиналиста, којих има око 250.

- Циљ нам је да се одржи континуитет снадијевања стратешких купаца дрвном сировином, те ће од укупног етата трупаца око 42 одсто бити додијељено овој групацији - рекао је Пашалић.

Он је истакао значај редовног снабдијевања сировином двропрерађивача, који запошљавају велики број радника, те су углавном ослоњени на извоз.

- Када је ријеч о спољнотрговинском обиму, он је и ове године у суфициту, те нам је ово значајан сектор, који треба да одржимо редовним снабдијевањем - навео је Пашалић.

Уговори са осталим предузећима која се баве обрадом дрвета требало би да ускоро буду потписани. Шуме Српске од овог прихода инкасираће око 185 милиона КМ.

Вршилац дужности директора предузећа "Шуме Републике Српске" Славен Гојковић рекао је да је за потребе 49 стратешких предузећа распоређено нешто више од 380.000 метара кубних трупаца четинара и лишћара.

- Преостали дио се уговара са осталим примарним и финалним, те полуфиналним предузећима, који се не налазе у групи стратешких предузећа, те ће укупно бити распоређено 900.000 метара кубних трупац - рекао је Гојковић.

Он је изразио задовљство што је одржан ниво уговорене испоруке за ову годину, те додао да се нада да ће се тај тренд наставити и наредне године.

Количине дрвних сортимената које дрвопрерађивачи добију још нису довољне да покрију њихове потре али кажу да је важно да испоруке буду редовне.