latinica  ћирилица
27/12/2019 |  09:15 | Аутор: РТС

Дрецун: Морамо да будемо апсолутно уз свој народ у Црној Гори

Предсједник скупштинског Одобра за Косово и Метохију Милован Дрецун је рекао да оно што режим Мила Ђукановића ради је наставак политике која свађа грађане Црне Горе. Закон о слободи вјероисповести не слути на добро, истиче Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

Посланици црногорског парламента У Скупштини Црне Горе усвојен је закон о слободи вјероисповести. За Закон је гласало 45 посланика од укупно 80, док је један био уздржан. То, наводе иy Митрополије, потврђује сумње да се овај закон доноси, не да би се обезбиједила слобода вјере, већ да би се приступило отимачини имовине православне цркве. 

Милован Дрецун је рекао да режим Мила Ђукановића зна шта чини са овим законом јер је то заправо први корак послије кога ће уследити покушај отимања имовине СПЦ и расподјеле на непризнату, неканонску, измишљену ЦПЦ којом руководи неки распоп.

- Мој отац, ђед и прађед су сахрањени у Љуботињу код Цетиња и шта сада - када одем на њихове гробове да запалим свијећу и уђем у цркву да се помолим - уђем у државну цркву Мила Ђукановића, треба ли у у свакој цркви послије овог закона да буде слика Мила Ђукановића, то они хоће да ураде - каже Дрецун.

Према његовим ријечима, не могу тако грубо да се поигравају са вјерским осјећајима.

- Васколики српски народ је уз своју браћу и сестре који страдају у Црној Гори. Мислим да је вријеме да се у Србији дефинитивно, озбиљно, систематски говори о обесправљености српског народа у Црној Гори - сматра Дрецун.

Када погледате са стране, ви не примјећујете колико је тежак живот српском народу, али они су, како каже, обесправљени, не могу да раде у државној администрацији и локалној самоуправи - њихови приватни послови су под притиском, нападају им језик, вјеру. 

- Српски народ у Црној Гори је дио тијела васколиког српског народа и морамо да будемо апсолутно уз свој народ у Црној Гори. Ово што режим Мила Ђукановића ради је наставак политике која свађа грађане Црне Горе и дјели, по вјерском и националном основу и фокус његовог дјеловања је снажна антисрпска политика која се огледа у обесправљивању српског народа у Црној Гори - каже предсједник скупштинског Одбора за КиМ.

Према његовим ријечима, овај закон не слути на добро и не доноси ништа добро.

- Они ће наставити, мислим на режим Ђукановића, да даље обесправљују српски народ и да угрожавају СПЦ јер ово је само припрема терена, доношење правног основа за неке мјере које ће бити предузете даље према СПЦ - истакао је Дрецун.

- Српском народу и вјерницима СПЦ не преостаје ништа друго него да свим расположивим дозвољеним средствима и мирним средствима бране свије светиње - закључио је Дрецун.