latinica  ћирилица
27/12/2019 |  11:47 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Толеранција - кључ за опстанак свих (ФОТО)

У Палати Републике почели су пријеми поводом 9. јануара Дана Републике Српске. Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, на традиционалном пријему угостиће представнике институција Српске, бораца, ствараоца Српске и вјерских заједница.

Предсједница Српске Жељка Цвијановић, са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и премијером Радованом Вишковићем најприје је дочекала представнике вјерских заједница. Састанку су присуствовали митрополит дабробосански Хризостом, владика бањалучки Јефрем, бањалучки бискуп Фрањо Комарица и бањалучки муфтија Нусрет Абдибеговић.

Пријему је присуствовао и в.д. директора Секретаријата за вјере Драган Давидовић.

Цвијановићева је истакла да постоји добра сарадња републичких институција са вјерским заједницама, да је у Српској створен амбијент за несметан рад и дјеловање свих конфесија, те да су толеранција, разумијевање и поштовање кључ за опстанак свих народа на овом простору.

Оцијенила је да су вјерске слободе веома значајне за свако демократско друштво у којем све вјерске заједнице имају равноправан третман.

Пријем код предсједнице (Фото: РТРС)

На свечани пријем стигле су и делегације НСРС и Вијећа народа, Владе Српске, представници Српске у заједничким органима БиХ, Уставног суда Српске, правосудних органа Српске, МУП-а Српске, Министарства одбране у Савјету министара из реда српског народа.

У Палати су и делегације Академије наука и умјетности, борци и представници Асоцијације "Ствараоци Републикје Српске.

Говорећи о прослави Дана Републике, предсједница Цвијановић, раније је изјавила да је поносна што су институције Српске стабилне. Нагласила је да ће обиљежавање 9. јануара остати један од приоритера, и да се тај датум с поносом треба обиљежавати.

Најавила је да програм обиљежавања почиње данас, свечаним пријемима који ће бити настављени и сутра. Низ активности биће одржане и 8.јануара. На 28 рођендан - 9. јануара биће одржана Свечана академија и Свечани дефиле.

СТВОРЕН АМБИЈЕНТ ЗА НЕСМЕТАН РАД И ДЈЕЛОВАЊЕ СВИХ КОНФЕСИЈА

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановића истакла је на пријему за представнике вјерских заједница поводом 9. јануара - Дана Републике, да је у Републици Српској створен амбијент за несметан рад и дјеловање свих конфесија и да је сарадња републичких институција са свим вјерским заједницама добра.

На пријему је оцијењено да су вјерске слободе веома важне за свако демократско друштво, у којем све вјерске заједнице имају равноправан третман, те да су толеранција, разумијевање и поштовање кључ за опстанак свих народа на овом простору, саопштено је из кабинета предсједника.

Пријем у Палати Републике уприличен је за митрополита дабробосанског Хризостома, епископа бањалучког Јефрема, епископа зворничко-тузланског Фотија, епископа бихаћко-петровачког Сергија, епископа захумско-херцеговачког Димитрија, муфтију бањалучког Нусрета Абдибеговића и бискупа бањалучког Фрању Комарицу.

Пријему су присуствовали и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић.