latinica  ћирилица
27/12/2019 |  14:06 | Аутор: СРНА

Пашалић: Шумарство - важан ресурс за Српску

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да је сектор шумарства важан ресурс за Српску, јер је 52 одсто њене територије покривено шумама.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

Обраћајући се на свечаној академији поводом 27 година рада бањалучког Шумарског факултета, Пашалић је рекао да је данас у шумарству у сектору прераде дрвета запослено више од 15.000 људи који са преко 4,5 одсто доприносе бруто друштвеном производу Републике Српске.

- Шуме Републике Српске и Шумарски факултет Бањалука су незаобилазан фактор у овој области из најмање два разлога; због школовања кадра и научноистраживачког рада - нагласио је Пашалић.

Он је апеловао да се успостави што боља сарадња између академске заједнице из области шумарства и предузећа "Шуме Српске", како би оно што се спозна у научно-истраживачком раду дошло до шумских газдинстава.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да Бањалука и овај факултет имају добру сарадњу, која се манифестовала кроз више заједничких пројеката.

- Први пројекат који смо заједно реализовали је то што смо овом факултету додијелили један простор у Пословној зони "Рамићи" који треба да послужи за практичну наставу студената - навео је Талић.

Он је рекао да постоји сарадња и у области одржавања зеленила и пошумљавања на подручју града.

Према његовим ријечима, један од циљева Стратегије развоја града Бањалука је зелени град, у оквиру којег је могућа даља сарадња са Шумарским факултетом.

Декан Шумарског факултета Бањалука Војислав Дукић рекао је да се овај факултет суочава са трендом смањења броја уписаних студената.

- Да би зауставили тај тренд, континуирано радимо на развоју успјешнијег и ефикаснијег система образовања, али морамо радити више и на угледу наше професије и струке - истакао је Дукић.

Дукић је закључио да, без обзира на све препреке и изазове, овај факултет наставља пут развоја у савремену високошколску институцију способну да одговори захтјевима времена у области образовања и научно-истраживачког рада.

Проректор за међународну и међууниверзитетску сарадњу бањалучког Универзитета Биљана Антуновић рекла је да, имајући у виду приородна богатства Републике Српске, очекује да ова високошколска установа уз компетентност наставног и научног кадра буде полуга развоја шумарског сектора у Републици Српској.

Антуновићева је навела да Шумарски факултет Бањалука постиже изванредне резултате у међународној сарадњи организовањем и учешћем на међународним научним конференцијама, као и успјешном реализацијом међународних научних и истраживачких пројеката.

Она је пренијела поруку ректора бањалучког Универзитета Радослава Гајанина да ће у наредном периоду један од приоритета руководства овог универзитета бити рјешавање просторних капацитета Шумарског факултета.

Генерални директор предузећа "Шуме Републике Српске" Славен Гојковић рекао је да ово предузеће подржава Шумарски факултет, посебно у погледу квалитетног и стручног оспособљавања кадра потребног овом предузећу.

Он је рекао да ће предузеће у овој години додијелити три стипендије најбољим студентима друге, треће и четврте године овог факултета.

На свечаности Шумарског факултета Бањалука данас је промовисан 31 дипломирани инжењер шумарства и три мастера шумарства.