latinica  ћирилица
30/12/2019 |  16:51 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Пашалић: Више средстава за улагања у капиталне инвестиције

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ресорно министарство у идућој години планира да усмјери више средстава у капиталне инвестиције у Српској.

Пашалић је након састанка у Бањалуци са представницима удружења пољопривредних произвођача из Републике Српске о нацрту правилника о подстицајима за 2020. годину истакао да је највећа промјена коју доноси овај документ усмјеравање више средстава према капиталним инвестицијама.

- Најважније промјене који доноси овај документ односе се на подручја која имају отежане услове за развој пољопривреде, нова мјера за ветеринаре и опремање њихових ветеринарских организација и лабораторија - рекао је Пашалић новинарима.

Он је напоменуо да је предвиђен благи раст аграрног буџета са 71 милион КМ у овој години на 75 милиона КМ у идућој години.

Пашалић је изразио очекивање да ће у јануару идуће године бити донесен основни правилник о подстицајима, као и правилник о капиталним инвестицијама, истакавши да ће ресорно министарстви радити и на доношењу закона о подстицајима.

Предсједсник Савеза удружења пољипривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је новинарима да предвиђена средства у аграрном буџету Српске за идућу годину неће бити довољна, уколико се не уведе системска заштита домаће производње.

Он је навео да је тим поводом Савез упутио позив за састанак новом сазиву Савјета министара, односно министру спољне трговине и економских односа Сташи Кошарцу.

- Мора се повећати ниво подстицаја за производwу приплодног материјала у свим секторима производње јер се морамо базирати на властитим генетским ресурсима, на производњи квалитетног приплодног материјала одгојеном у нашим агро-климатским условима који ће бити подложан мањим проблемима него увозни материјал - рекао је Маринковић.

Представник произвођача јунади и ратара у Републици Српској Горан Митровић рекао је новинарима да израда правилника о подстицајима иде у добром смјеру и да се доноси на вријеме.

- Када је ријеч о тову јунади, мислим да су подстицаји остали на прошлогодишњем нивоу, иако бисмо жељели да су лимити већи. У ратарству је направљено доста искорака у смислу квалитета и количине подстицаја - истакао је Митровић.

Он је изразио очекивање да ће избором новог Савјета министара доћи до такозване "сезонске царине" и заштите домаће производње, јер је по Уставу дужност Републике Српске и БиХ да домаће произвођаче стави у исту статус као и стране који продају пољопривредне производе на тржишту БиХ без царине.