latinica  ћирилица
31/12/2019 |  11:02 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Од 1. јануара спровођење анкете о потрошњи домаћинстава

Републички завод за статистику, у сарадњи са Агенцијом за статистику БиХ и Федералним заводом за статистику, од 1. јануара ће спроводити пету анкету о потрошњи домаћинстава.
Завод за статистику Републике Српске - Фото: РТРС
Завод за статистику Републике СрпскеФото: РТРС

У Републици Српској биће анкетирано око 3.500 домаћинстава и на терену ће бити ангажовано 26 акредитованих анкетара, саопштено је из Републичког завода за статистику.

Анкета о потрошњи домаћинстава користи се као извор података за мјерење животног стандарда, сиромаштва и основних индикатора социјалне укључености.
Овом анкетом прикупљају се подаци о потрошњи домаћинстава, приходима и расходима, односно подаци о основним елементима личне потрошње.

Осим тога, прикупљају се и подаци о неким важнијим показатељима животног стандарда као што су услови становања, снабдјевеност трајним потрошним добрима, начин загријавања стана, путовања, као и основни подаци о демографским, економским и социјалним карактеристикама домаћинстава.

У анкети се примјењује метод вођења дневника и метод интервјуа на бази упитника.

Подаци се прикупљају континуирано 12 мјесеци путем четири упитника.

То су Дневник набавки /ХБС/1/ који домаћинства користе да свакодневно у периоду од 14 дана уписују количину и вриједност купљених производа, као што су храна, пиће и дуван, али и осталих производа и услуга која домаћинство обично користи као што су трошкови за превоз, лична хигијена, књиге, новине и друго.

Затим Дневник о потрошњи из властите производње /ХБС/1А/ у који домаћинство свакодневно у периоду од 14 дана уписује утрошене/конзумиране количине и процијењене вриједности производа које је само произвело.

Међу упитницима је и Завршни интервју /ХБС/2/ којим се прикупљају подаци о члановима домаћинства, о издацима домаћинства за становање, набавку трајних потрошних добара и непрехрамбених производа, намјештаја, услуга, одјеће и обуће, здравље, транспорт и телекомуникације, слободно вријеме и рекреација, култура и образовање, као и подаци о приходима и инвестицијама домаћинства.

Четврти упитник је Здравство и социјална укљученост /МС-1/ и њиме се прикупљају подаци о здравственом стању и услугама, задовољству животом, материјалној ускраћености и питања о дјеци. Овај упитник је базиран на питањима из ЕУ-СИЛЦ анкете.

Прикупљени подаци за домаћинства су повјерљиви и биће кориштени искључиво за статистичке и научне анализе, у складу са Законом о статистици Републике Српске.