latinica  ћирилица
31/12/2019 |  16:39 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

"Еуфорија доказивања да су једино Срби одговорни за злочине у БиХ"

Организација старјешина Војске Републике Српске осудила је подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против предсједника Борачке организације Републике Српске Миломира Савчића, истичући да то представља наставак еуфорије доказивања да су једино Срби одговорни за злочине у БиХ.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

Из ове организације је саопштено да је непримјерено понашање Тужилаштва и Суда БиХ, које излази из оквира правде, да углавном подижу оптужнице, хапсе и суде припадницима српског народа, а само спорадично појединцима из реда бошњачког народа.

- Свједоци смо фарсе на суђењима осумњиченима за злочине над српским народом гдје већина свједока заборавља шта су раније изјављивала или се због наводног заборава не сјећа тих догађаја па се "због недостатка доказа" ослобађају окорјели злочинци, попут Насера Орића, за које постоје бројни докази за злочине у Подрињу гдје је страдало 3.400 Срба - наведено је у саопштењу.

Из Организације старјешина ВРС истичу да институције Републике Српске и представници српског народа у заједничким институцијама БиХ морају стати у одбрану осумњичених припадника српског народа и захтијевати цјеловите реформе Суда БиХ, који настоји да докаже да су Срби агресори и да су сами побили 30.000 сународника, што је апсурд.

- Поступком оптуживањем предсједника Борачке организације Миломира Савчића пред обиљежавање 9. јануара - Дана Републике Српске настоји се цементирати српска одговорност, умањити значај који овај празник носи и показати каква је правда Суда БиХ - закључује се у саопштењу.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Савчића, који је и предсједник Борачке организације Републике Српске, због, како је наведено, "помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници".