latinica  ћирилица
31/12/2019 |  19:31 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Брчко: Послије 26 година подигнута оптужница за злочине над Србима

Чак 26 година требало је Тужилаштву БиХ да подигне оптужнице против девет припадника тзв. Армије Р БиХ и ХВО-а, оптужених за мучење, злостављање и убиство 11 заробљених припадника Војске Републике Српске у Брчком. Овај злочин догодио се 8.марта 1993. године у Бодеришту код Брчког, када је заробљено 13 српских бораца из Грбавице. Без обзира на договорену размјену, српски војници су измасакрирани, а затим и убијени. Међу њима је било и осам чланова породице Пудић.

Оптужница за ратне злочине над припадницима Војске Републике Српске, подигнута је против Адмира Ризвановића, Смајила Омеровића, Јасмина Хускановића, Кемала Хиндића, Мартина Франчешевића, Рамиза Пљакића, Иве Анђеловића и Хазима и Бахрије Фазловића. Међу звјерски убијеним Грбавичанима, био је Мирослав, отац Александра Пудића.

- Имао сам четири године када ми је отац погинуо. Скоро да га се и не сјећам. Надам се да ћу ја да доживим да буду осуђени злочинци над мојим оцем и осталим Грбавичанима - прича Александар Пудић.

Правди се нада и Пелка Пудић, којој је звјерски мучен и убијен син Радан.

- Мог дијета нема. Али опет би волила да та правда изађе да видим, ко је то урадио и шта је урађено - нада се Пелка Пудић.

Ветерани отаџбинског рата у Брчком, изгубили су сваку наду у правичност судова у БиХ за злочине почињене над Србима.

- Тужилаштво БиХ је подгило оптужницу против девет припадника ткз. Армије БиХ и Восјке ХВО-а, али мислиим да ће и ова оптужница бити мртво слово на папиру - није оптимиста Цвјетко Симић, предсједник БОРС-а Брчко.  

Оптужница за ратни злочин, која ће се доказивати исказима 70 свједока и стручних вјештака и прилагањем више од 300 материјланих доказа, сродницима убијених Срба у Брчком даје наду да у БиХ, можда ипак има правде.

- Очекујем да ће Суд потврдити оптужницу и да ће почетком следеће године бити суђење за овај страшан злочин - рекао је - Јован Пудић из Удружења породица погинулих и несталих Брчко.

Оптужени Хиндић, Франчешевић, Фазловић, Анђеловић и Фазловић, оптужени су да су у својству команданата Оперативне групе – Боснска Посавина, 108. пјешачке бригаде ХВО-а и 108. моторизоване бригаде ткз. Армије Р БиХ, знали за злочин, који су починили њихови потчињени, али да нису ништа предузимали.