latinica  ћирилица
01/01/2020 |  12:57 | Аутор: СРНА

Оптужница против Савчића - једна у низу неправди у име такозване "правде"

Предсједништво Борачке огранизације Специјалне бригаде полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске изразило је забринутост поводом вијести да је подигнута оптужница против генерала Миломира Савчића за догађаје који су окарактерисани као ратни злочин, оцијенивши да је то једна у низу неправди у име такозване "правде".
Миломир Савчић - Фото: РТРС
Миломир СавчићФото: РТРС

- Овим чином није оптужен само генерал Савчић, него сви припадници јединице којом је командовао у тешким биткама, али и сви чланови БОРС-а, а досадашња искуства и пракса потврђују наше мишљење - истиче се у саопштењу Предсједништва ове организације, која је чланица БОРС-а на чијем челу је генерал Савчић.

У саопштењу се наглашава да пројектоване кривице појединаца, по правилу, попримају карактер колективне кривице која ће трајати док се не створе услови за потпуно преправљање чињеница, карактера протеклог рата и историје.

"На сцени је поново намјера да кривица српске стране постане трајна, без суштинског права на одбрану и стварну истину. Истинским ратницима и херојима суђене су само велике битке. Некад су то против стварног непријатеља, али неријетко и битке против неправде. Не зна се које су теже, али прави хероји у сваку битку улазе храбро и чиста срца, а излазе поносно и чиста образа. Предодређени су да побјеђују", поручују из Борачке организације Специјалне бригаде МУП-а Српске.

У саопштењу се наглашава да је генерал Савчић часно и поштено командовао својим 65. Заштитним пуком, бранио свој народ и стварао државу.

- Невјероватно је да некоме након 25 година падне на памет да ту часну борбу назове злочином. Коме и зашто је то баш сад затребало? Да ли ономе ко га је формално оптужио како би оправдао своје постојање или је то налог од некога ко креира нападе на Републику Српску? Да ли је генерал Савчић мета због догађаја за које је оптужен или зато што је на челу БОРС-а, организације која окупља најважнију популацију у РС - упитали су из ове организације.

Они су апеловали на институције Републике Српске да у складу са својим надлежностима и могућностима посвете дужну пажњу, како овом случају, тако и већ актуелним процесима који се воде, а све припаднике БОРС-а позвали да буду јединствени јер је ово, како су истакли, питање наше заједничке будућности.

- Поштовани генерале Савчићу, команданте и саборче, буди сигуран да смо сви уз тебе и да вјерујемо у још једну твоју побједу - наводи се у саопштењу Предсједништва Борачке огранизације Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске .

Тужилаштво БиХ подигло је јуче оптужницу против генерала Савчића, који је и предсједник Борачке организације Републике Српске, због, како је наведено, "помагања у ратном злочину почињеном 1995. године у Сребреници".