latinica  ћирилица
02/01/2020 |  20:17 | Аутор: СРНА

Подржати српски народ у Црној Гори

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је да је дужност становника Романије да упуте подршку Србима у Црној Гори који се, у данима поста и ишчекивању Божића, боре за очување својих светиња и останак на светосавском путу.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

- Истрајава се у одбрани језика, писма, историје, у борби за равноправност, за ону исконску и праву Црну Гору. Све ове битке духа и културе сједињене су у одбрани храмова - рекао је Бјелица вечерас за црногорске медије.

Он је нагласио да народ на Романији то добро разумије јер је не тако давно осјетио шта значи бити угрожен, прегласан и потиснут.

Бјелица је рекао да подржава предстојећи скуп подршке братском народу у Црној Гори које ће у недјељу, 5. јануара, на Сокоцу организовати Удружење грађана "Свети Василије Острошки" заједно са Црквеном општином.

- Надам се да ће уз нашу подршку и разумијевање, али и подршку свих Срба и пријатеља бити истрајни и успјети у нашој заједничкој и непрестаној борби за обожење, умножење и уједињење - истакао је Бјелица.

У Црној Гори усвојен је Закон о слободи вјероисповијести који предвиђа да држава постаје власник свих вјерских објеката који су изграђени до децембра 1918. године уколико се не утврди да је нека од вјерских заједница стварни власник.

Усвајање тог закона наишло је на отпор вјерника СПЦ у Црној Гори због чега су организовани масовни протести широм земље, као и у појединим градовима у Републици Српској и Србији.