latinica  ћирилица
03/01/2020 |  21:24 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Од септембра измјене у систему образовања Српске (ВИДЕО)

У Републици Српској ће се паралелно радити на реформи предшколског, основног и средњошколског васпитања и образовања, што ће пратити одређене измјене законских регулатива како би све било примјењиво од почетка септембра, односно нове школске године, изјавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић за РТРС.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је навела да ће од септембра почети бесплатно предшколско образовање за дјецу са посебним потребама и за дјецу без родитељског старања, те да ће се та активност спроводити у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске. Додала је да је ове године намијењено пола милиона марака за намјене обухватања што више дјеце предшколским образовањем, нарочито у руралним срединама.

- Обухват дјеце предшколским васпитањем у Српској је 22,7 одсто и настојаћемо да сваке године проширујемо тај обухват кроз изградњу додатних објеката, али и кориштењем школских објеката - изјавила је Тривићева.

Нагласила је да ће бити измијењени наставни планови и програми за одређене разреде у оквиту основног образовања, као и да ће све то пратити и обука наставника.

Тривићева је додала да је са републичким Заводом за уџбенике и наставна средства договорено да од почетка нове школске године буде дигитализовано, осим Географије, још десет уџбеника.

У сарадњи са Владом Србије, каже, од почетка године се ради на дигитализацији учионица. Истакла је да би за почетак наредне школске године требало да буде припремљено 500 дигиталних учионица, што ће пратити иновирани наставни планови и програми.

Посебна пажња биће посвећена ваннаставним активностима и физичко васпитање дјеце.

Тривићева је изјавила да је у Српској потписан 101 уговор између средњих школа и привредних друштава који се односи на плаћену ученичку праксу. Додала је да је Влада је крајем децембра усвојила уредбу о стандардима занимања којој је претходила ревизија занимања.

- Тако ћемо приликом уписа у јуну имати нека нова занимања, а нека су потпуно угашена, јер смо жељели да се прилагодимо тржишту рада - навела је Тривићева и додала да је све засновано на потребама тржишта рада.

Видео можете погледати ОВДЈЕ.