latinica  ћирилица
04/01/2020 |  19:40 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

Пале маске - документ о Сребреници демантује бројне пресуде Хага

Војни и политички врх Републике Српске није имао план да освоји Сребреницу 1995. године, а напад на ту енклаву испровоцирала је бошњачка страна, наводи се у документу Министарства одбране Велике Британије од 11. јула 1995. године, са којег је скинута ознака тајности.

У документу, који су код нас објавиле бањалучке Независне новине, описане су и мање познате чињенице којима су Британци свједочили у дану када је Војска Републике Српске заузела Сребреницу.

Непостојање плана веће офанзиве на Сребреницу Британци, између осталог, доказују и чињеницом да је напад извела једна српска чета, потпомогнута са четири тенка.

- Недавни напади армије Срба из БиХ на Сребреницу су изазвани константним бх. нападима у претходна три мјесеца на њихове руте снабдијевања јужно од енклаве. Напади ове армије су готово сигурно покренути од стране локалног командира и ми не мислимо да су дио плана из Пала да се прегази енклава - наведено је у документу.

У декласификованом документу британске Владе прецизирано је да су српске јединице одлучиле да уђу у центар овог градића тек кад су, током напада, схватили да отпор такозване Армије БиХ практично не постоји.

- Акција армије Срба из БиХ је директан одговор на притисак на њихове линије комуникације, а она је реаговала тако што је притиснула бх. снаге назад ка Сребреници. Када су Срби увидјели да је отпор слаб, били су у могућности да крену даље од онога што су оригинално планирали. То их је довело у директну конфронтацију са УН-ом, па је за Србе било веома тешко да се понизе враћањем на почетне позиције - наведено је у документу.

И овај драгоцјен документ потврђује исправност одлуке Републике Српске да оснује Међународну комисију која треба да истражи све вишегодишње ратне догађаје у Сребреници и њеној околини, каже српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик подсјећа да је и прије злочина у Сребреници `95. амерички предсједник Бил Клинтон бошњачком вођи Алији Изетбеговићу обећао да ће НАТО бомбардовати Србе ако добије алиби у информацији о најмање 5.000 убијених Бошњака.

- Архиве које ће бити отворене и које се отварају несумњиво говоре у прилог да је то исфорсирана прича. Наравно, тамо се десио озбиљан злочин, али се десио и против Муслимана и против Срба. Мислим да би коначно ради истине и потребе да живимо једни поред других, та истина морала да буде објективизована у смислу да се сви извори о тим догађајима учине доступним - истиче Додик.

Британски документ, који је дуже од 25 година био повјерљив, умногоме потврђује податке које је о трагичним догађајима у Сребреници прикупио и објавио Републички центар за истраживање рата.

- Оваква документа потврђују да смо све вријеме били у праву, али да је то игнорисало како правосуђе на нивоу БиХ тако и Хашки трибунал, али и сама свјетска јавност прихватајући један стереотип који су наметнули Бошњаци - наглашава Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Документ садржи тврдње потпуно супротне пресуди Хашког трибунала, који је команданта Војске Републике Српске Ратка Младића прогласило особом која је, како је наведено у пресуди, имала план да уништи Бошњаке Сребренице.

Младићев син Дарко истиче да британски извор потврђује све што је генералов тим одбране доказивао. Каже да треба обратити пажњу и на дијелове документа у којима пише да су у Сребреници били и специјалци британског САС-а, и то изван трупа УНПРОФОР-а. Симптоматичан је, каже, и дио у којем канадски војници исказју сумњу у искрену намјеру ратне Владе у Сарајеву да помогне Бошњацима Сребренице.

- Према мом мишљењу, право питање је колико тога још има што је сакривено и што освјетљава чињеницу да смо ми све вријеме били у праву кад смо говорили да је то била једна пропагандна манипулација и да је истина оно што наводила одбрана, не само генрала Младића, него и осталих - каже Дарко Младић.

Предсједник Борачке организације Миломир Савчић, недавно оптужен да је наводно учествоваво у ратним злочинима у Сребреници, сматра да свједочимо важном преокрету. Посебно је драгоцјено, тврди, што је документ објавила Велика Британија, позната по залагању да Уједињене нације резолуцијом осуде, како су тврдили, геноцид који су починили Срби.

- Овај документ има огроман заначај. Прије свега, говори да не постоји план, а тужбе и пресуде су управо засноване на некаквом непостојећем плану. Они тврде да је план постојао и да је постојао удружени злочиначки подухват - каже Савчић.

У британском документу је написано и да Београд није био укључен у управљање противваздушним системом Војске Републике Српске, којим је пријећено авионима НАТО.