latinica  ћирилица
04/01/2020 |  19:48 ⇒ 05/01/2020 | 07:47 | Аутор: РТРС

Да ли ће неко одговарати за злочине над Србима?

Оптужница против предсједника Борачке организације Миломира Савчића, за породице страдалих у Сребреници и Братунцу ударац је на институције Српске, народ, али и на Републику Српску.

То је, упозоравају, наставак пропаганде о страдању само бошњачког народа. И пред сутрашње обиљежавање страдања Срба у Кравици, питају да ли ће неко одговарати за злочине над Србима.

Анђа Ђукановић 27 година чека правду, муж јој је нестао на Божић 1993. године у Кравици. Тада су у ово српско село припадници 28. дивизије тзв. Армије БиХ из Сребренице предвођени Насером Орићем убили 49 мјештана.

План да се обиљежи и казни готово сваки појединац - Србин - који је током рата имао икакве везе са Сребреницом а који се налази на списку од 22.000 лица који су "Мајке Сребренице" прослиједиле њемачком и правосуђу БиХ, полако почиње да се реализује, истичу у Организацији породица погинулих.

- Оно што нису постигли у рату, покушавају на перфидан начин у миру, а то је сатанизација свих бораца Војске Републике Српске. Индикативно је то што се дешава уочи великих празника и Дана Републике - истиче Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца.

Филиповићева наглашава да би одговорни за злочин над Србима у селу Кравица, да је правде, одавно били осуђени.

Међутим, правде нема - поручују из Општинске борачке организације. Овим потезом српске породице и организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата неће бити ућуткане.

- Неће нас уплашити и нећемо престати причати да је на овим просторима страдао и српски народ - истиче Зоран Гвозденовић, предсједник БОРС Братунац.

У недјељу ће у селу Кравица бити обиљежено 27 година од једног од најгнуснијих злочина почињених током рата, када су муслиманске оружане снаге из Сребренице упале у ово село и побиле мјештане. Да ли ће бх. правосуђе икада процесуирати одговорне за ове злочине?