latinica  ћирилица
05/01/2020 |  09:25 ⇒ 10:32 | Аутор: СРНА

Трамп пријети нападом на 52 иранске мете

Амерички предсједник Доналд Трамп упозорио је Техеран да ће САД напасти 52 иранске мете, уколико Иран нападне Американце или америчку имовину због убиства генерала Касема Сулејманија.

- Нека ово буде упозорење да ћемо, ако Иран нападне Американце или америчку имовину, ми напасти 52 иранске мете, од којих су неке на високом нивоу и веома значајна за Иран и иранску културу. Те мете биће погођене брзо и веома тешко. САД више не жели пријетње - написао је Трамп на Твитеру.

Трамп је оцијенио да је Иран прилично дрзак када говори о нападима на америчку имовину као одговор на убиство Сулејманија.

- Он је већ нападао нашу амбасаду и припремао се да гађа и друге локације. Иран већ доста година не представља ништо друго осим проблем - навео је Трамп, пренио је ТАСС.

Пентагон је раније потврдио да је у нападу на аеродрому у Багдаду убијен шеф иранских Кудс снага Касем Сулејмани. Операција је изведена по налогу америчког предсједника.

Одмах након напада Ирански врховни савјет за националну безбједност најавио је "сурову освету" против оних који су умијешани у убиство, кривећи САД за напад.

Ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф рекао је у разговору са генералним секретаром УН Антониом Гутересом да су Американци извели терористички напад на Иран.