latinica  ћирилица
05/01/2020 |  09:38 ⇒ 14:02 | Аутор: СРНА

МУП-у Српске испоручена још три "деспота" (ВИДЕО)

Компанија Технички ремонт Братунац испоручила је Министарству унутрашњих послова Републике Српске још три специјализована оклопна возила "деспот", рекао је Срни генерални директор ТРБ-а Славенко Ристић.
Оклопно мултифункционално возило "Деспот" - Фото: СРНА
Оклопно мултифункционално возило "Деспот"Фото: СРНА

- Ми смо прошле године на дефилеу у Бањалуци, поводом обиљежавања Дана Републике, представили прототип "деспота" и обећали да ће 9. јануара наредне године бити готово пет серијских возила за потребе МУП-а и ево успјели смо и да испунимо обећање - рекао је Ристић.

Он је навео да су три оклопна возила "деспот" јуче из хала ТРБ-а у Братунцу отпремљена за Бањалуку, те најавио да ће до краја 2020. године МУП-у Српске бити испоручено укупно осам ових оклопних возила.

Ристић истиче да ТРБ свако ново возило које направи усавршава, од инсталација, ситних дијелова, конзоле која је сада од полимера, а не од алуминијума, као и друге опреме према потребама МУП-а.

- Дефиле поводом обиљежавања Дана Републике нам је значајан и за промоцију возила, јер очекујемо да ће га том приликом видјети представници многих амбасада, као и људи који долазе из безбједносног сектора - рекао је Ристић.

Он је навео да интересовање за ово возило имају из више држава, са којима су у току преговори.

- Крајем децембра у посјету нам је долазила делегација из Уједињених Арапских Емирата. Техничка делегација и представници њихове војске имали су прилику да тестирају "деспорта" у Залужанима и очекујемо врло брзо и реализацији неких уговора - рекао је Ристић.

С обзиром да је у питању намјенска индустрија и да су потписани споразуми о тајности података, Ристић каже не може да говори о појединостима све док не буде потписан конкретан уговор.

- Конкретно интересовање постоји из Египта, Вијетнама, Уједињених Арапских Емирата. Међутим, нам много значи што је наш први клијент МУП Републике Српске - рекао је Ристић.

Ристић је захвалио свим радницима ТРБ-а који су, осим радом и максималним трудом, у овај пројекат ушли и срцем и радили у двије смјене, понекада и у три, како би завршили испоруку у року.

"Деспот" је савремено оклопно, мултифункционално, теренско возило са погоном на сва четири точка намијењено за широк спектар дјеловања полиције и оружаних снага.

Возило је дуго шест метара, високо скоро три метра, масе око 14 тона, са оклопом отпорним на пројектиле до 12 милиметара.

Развија максималну брзину од 130 километара на час и има одличне перформансе за кретање и савладавање различитих захтјевних терена.

Ово је уједно и прво возило ове врсте произведено у Републици Српској.