latinica  ћирилица
05/01/2020 |  13:55 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Додик подржао настојања Вучића да помогне српски народ у Црној Гори

Српски члна Предсједништв БиХ Милорад Додик подржао је настојања предсједника Србије Александра Вучића да помогне српски народ у Црној Гори, гдје се оправдано окупљају у функцији да сачувају идентитет у оквиру Српске православне цркве.

- Апсолутно подржавам приступ који је Вучић имао у јучерашњем говору када је рекао да треба да помогнемо далеко више него што је било. Увјерен сам, знам, могу да свједочим да Вучић о томе мисли веома озбиљно. Моја порука је само да рачуна и на Републику Српску - изјавио је Додик Срни.

Додик је истакао да је намјера Вучића да буде са српским народом на Бадњи дан била јака, али се уплела политичка прича из Подгорице која покушава да то сатанизује до мјере да чак упозоравају и НАТО.

Нагласио је да подржава настојања предсједника Србије Александра Вучића да се српски народ подржи и помогне, гдје год био.

- И ми из Републике Српске придружићемо се напорима Србије и њеног руководства да помогнемо у капацитету у којем можемо. То подразумијева да се подрже захтјеви наше Цркве, Синода, наше Цркве у Црној Гори како би дошла до тога да се дође до ревизије да се очува имовина - навео је Додик.

Он матра грешком црногорског руководства што су покушали да игноришу укупне српске вриједности.

- То никога не може да остави равнодушним, ни Вучића, ни мене, ни Цркву ни обичног човјека било гдје се налазио. И зато опредјељење да се ту далеко више помогне, да се очува наш идентитет у Црној Гори и да у том погледу тих 27-28 одсто Срба, колико нас има тамо, буде појачано свим напорима које могу да подрже и Србија и Република Српска, уважавајући да је Црна Гора независна држава - рекао је Додик.

Нагласио  је да је окупљање српског народа у Црној Гори сасвим оправдано у функцији очувања вриједности и идентитета, а једна од њих је СПЦ.

Српски народ, сматра Додик, данас је јединственији него икад и сви покушаји да од Срба направе босанске, хрватске, косовске, црногорске, дио су стратегије уперене против њих која није прошла.

- Ми смо јединствен народ, наше вриједности су јединствене. У тешким околностима се очувала СПЦ и велика је заблуда Ђукановића и његове свите да на тај начин могу да оскрнаве наше основне вриједности - истакао је Додик.

Овдје су, поручио је Додик, свјесни чињенице да припадају једном народу, српском, што је видљиво и у Републици Српској која ће јачати.

- Наши људи у Црној Гори морају да разумију да смо веома посвећени том питању и да у том погледу нећемо одустати од напора да им поружимо помоћ који одражава одређене реалности, али брани основне вриједноси идентитета српског народа, а то су Црква, писмо, језик - нагласио је Додик.

Додик је истакао да је у оквиру Цркве очуван идентитет српског народа у веома тешким историјским околностима, те сматра да је преамбиционо очекивати да би се тај идентитет могао урушити.

Итакао је да је очигледно да је у потезу црногорске власти ријеч о недостатку довољног идентитета за нову нацију коју Ђукановић покушава да допуни сатанизацијом Срба и настојањем да се омаловажи значај СПЦ, отима њена имовина.

- Он то не може да уради ни код муслимана, ни код шиптара ни код Хрвата. Покушава да то уради код Срба не дозвољавајући да се изучава српски језик, да се запошљавају, буду дио јавног сектора, већ присиле да промијене идентитет и попуне непопуњени црногорски идентитет - рекао је Додик.

Он је додао да би сваки покушај који би учинила црногорска власт, предвођена Ђукановићем, да одузме објекте Цркве довела би до усложњавања односа.

- Ово се не опрашта. Овакав атак који је извршио Ђукановић и његова власт се не опрашта. Српски народ нема ни потребу нити може да опрости овакво понашање. Бити добронамјеран према њима очигледно је грешка - рекао је Додик, те подсјетио да су већ била слична настојања да се дискредитује и омаловажи српски народ тиме што је Црна Гора признала Косово, а њени представници ишли у Книн на обиљежавање "Олује".

Поменуо је да се Србима угрожавају права и у Словенији, гдје не могу добити статус националне мањине, у Сјеверној Македонији, Хрватској Федерацији БиХ, а да је сада дошло и до Црне Горе гдје је предалеко отишло.

Власт у Хрватској, десничарска, навео је Додик, није смјела да удари на СПЦ, било је рушења у току рата, али данас тамо она живи.

- Нико није покушао да им отме светиње. То сада раде у Црној Гори искључиво из разлога јер имају проблем идентитета, који је непотпун. Њихова политика је, тако видим, да покушају да га отму од Срба и присиле их да се изјашњавају као Црногорци да би појачали свој капацитет. То је јасна игра. Подржавам и спреман сам да будем дио напора да се помогне Србима у Црној Гори или било гдје да се они налазе - закључио је Додик.