latinica  ћирилица
05/01/2020 |  19:21 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Злочин без казне - 27 година од масакра над Србима у Кравици код Братунца

У Кравици код Братунца служен је парастос за 49 Срба, убијених на Божић 1993. године, и за свих 158 српских цивила и војника из овог мјеста, страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На Централном спомен обиљежју положено је цвијеће и одата почаст за 3.267 Срба из средњег Подриња и Бирча, убијених у посљедњем рату.

Припадници 28 дивизије тзв.Армије РБиХ из Сребренице, упале су на Божић 1993. у Кравицу и убиле и масакрирале 49 мјештана.

О злодјелима припадника муслиманских јединица из Сребренице говоре многобројни докази, фотографије, свједочења. Томка Милошевић изгубилa је многобројну породицу, а преживјела тако што је кроз шуму побјегла ка Дрини.

- Бјежали смо, све су нам уништилии - каже Томка.

Рада Дадић, у Кравици изгубила је супруга Ратка.

- Страдао је у свом селу од људи који су дошли из Сребренице - прича Рада.

Годинама су искази прикупљани, али нису били довољни да Тужилаштво БиХ процесуира злочине. Петоро се и након 27 година воде као нестали. Село је опљачкано, а 688 српских кућа спаљено.

- Село је у црно завијено, а бројало је преко 2.000 становника - наводи Јоле Николић, мјештанин.

Они који су дали живот за Републику Српску, најзаслужнији су за њено стварање и зато, поручено је, њихова жртва не смије бити заборављена.

- Наша браћа који су дали животе никада неће бити заборављени, ни они ни њихове породице - поручио је Зоран Гвозденовић из Борачке организације.

Кравица је, осим на Божић, нападана неколико пута. У посљедњем рату, из овог мјеста протјерано је више од 1.000 мјештана.

Повезане вијести:

Порука из Кравице: Злочинце ће стићи Божија казна (ФОТО)