X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
06/01/2020 |  11:17 ⇒ 16:35 | Извор: РТРС

Караџић: БиХ била полигон свакоме коме је требао пакао у региону

Први предсједник Републике Српске Радован Караџић оцијенио је да је БиХ била полигон свакоме коме је био потребан пакао у овом региону, а да је најбруталнија лаж да је сукоб избио на основи анимозитета Срба према муслиманима.
Радован Караџић - Фото: REUTERS
Радован КараџићФото: REUTERS

Караџић је, у одговору на питања Вечерњих новости чији је први дио објављен данас, истакао да ће, када цијела истина о рату у БиХ изађе на видјело, то бити поразно за многе учеснике - за већину медија, за "лажне и бесрамне новинаре", за неке "хуманитарце" и њихове организације, па чак и за поједине аспекте ангажмана УН.

- Најодвратнија је лаж да је сукоб избио на основи анимозитета Срба према муслиманима, и та лаж не може да чека на разоткривање. А Срби су посљедњи народ којем се може приписати вјерска нетрпељивост, посебно према муслиманима /исламу/! Постоје недавни примјери ропства, сегрегације и истребљења које су починили други, а никада Срби - навео је Караџић.

Он је поручио да садашњи лидери свијета, иако нису створили, треба да размонтирају све ове лажи, јер свијет не може опстати без права и правде, јер се "и ти ратови, и посљератни догађаји, укључујући и суђења, врше у њихово име".

- Зато ће расвјетљавање узрока и посљедица наших трагедија попричекати, док се не задовоље зли апетити, ако се икад задовољи њихов ирационални извор. Сами смо се понудили као полигон свакоме коме затреба пакао у региону - навео је Караџић.

Он је указао да би четврт вијека другим народима била довољна дистанца за зрело и разложно разматрање, па чак и за вицеве, али да мир у БиХ не изгледа зрело.

- Дакле, изгледа да ништа није готово и ништа није јасно, и то двоје је у узрочно-посљедичној вези: није готово зато што није јасно - наводи Караџић.

Према његовим ријечима, све је још горе данас јер је свијет присвојио лажну слику о узроцима, исходима и посљедицама рата, што је злочин планетарних размјера незапамћен у историји.

- Данас је све затамњено и искривљено, више него што је било на почетку кризе, јер су `замагљивачи` наставили да раде у три смјене, све до данас. Створена је виртуелна реалност, и у медијима креиран другачији српски народ, а истакнутим појединцима `изграђене` потпуно лажне репутације, довољне за аутоматску осуду - наводи Караџић.

Караџић је поручио да је од свих лажи најмалигнија она која је навела масовне убице у Норвешкој и на Новом Зеланду да помињу Србе и њега лично као примјер за своја недјела, на основу лажне слике коју су о српском народу створили злочиначки медији.

Он је истакао да је српски, и његов лични однос према муслиманима у БиХ био супротан слици коју је створила пропагандна машинерија и подсјетио на бројна лична пријатељства, бракове и друге односе међу људима истог сталежа.

- Једина несрећа се појављивала када би нека сила напала Србе, неки од муслимана би ушли у савез са агресором, али неки би били савезници Срба, такође. Овога пута је то био још један напад на заједничку државу, и интереси Срба и муслимана су се разликовали. Али, тада је требало примијенити принципе закона и права, а муслимани нису имали никаквог права да доминирају над хришћанском већином у Босни, чак и кад би била мањина - указао је Караџић.

Он је подсјетио на то да Срби у БиХ нису хтјели никакве промјене државног карактера, осим демократских, као и да су имали право вета на независност БиХ и друге крупне промјене, и по основу конститутивности, и због правила "двије трећине гласача".

Срби су, како истиче Караџић, попуштали и давали концесије, и није било мјеста у којем није било муслимана у знатном броју до краја рата, укључујући и чисто муслиманска насеља, а српска војска - Војска Републике Српске имала је појединаца, па и цијелу једну јединицу муслимана у свом саставу, који су бранили не само своје комшије Србе, већ и заједничке вриједности, секуларни карактер државе.

- Дакле, нема и није било никаквог антагонизма и нетрпељивости према муслиманима, већ искључиво према доминацији од кога год она потицала. Још једно померање! Чак да је и нека православна заједница покушала да доминира над Србима у Босни, српски одговор би био исти - навео је Караџић.

Он је истакао да би исто било и кад би Срби намјеравали да, без пристанка муслимана, цијелу БиХ припоје унитарној Србији, без икакве аутономије, односно да би се муслимани борили до посљедњега.

- Цијели српски народ у БиХ, укључујући сву елиту, био је за одбрану српских права, и није имао никакву нетрпељивост. Ни наши противници нису изабрали рат због нетрпељивости према нама, него због сасвим практичних разлога: да овладају нама и нашим добрима, да обезбиједе сталну доминацију каква је постојала у турско доба, и коначно да нас иселе из Босне - истакао је Караџић.

Он је подсјетио да о томе постоје и докази, а да је предсједник Хрватске Фрањо Туђман то саопштио и високој америчкој делегацији.