latinica  ћирилица
07/01/2020 |  08:13 ⇒ 08:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Америчка војска се не повлачи из Ирака?

Амерички министар одбране Марк Еспер демантовао је да су САД донијеле одлуку о повлачењу трупа из Ирака.

Свјетске агенције су раније у понедјељак објавиле да су САД писму поручиле да припремају одлазак из те земље. Америчка војска у том писму је најављивала репозиционирање снага у сљедећим данима и недјељама. Аутентичност писма Ројтерсу је потврдио и ирачки војни извор.

Марк Еспер огласио се након што је нешто раније командант Генералштаба генерал Марк Мили објаснио да је писмо о повлачењу, које је процурило у јавност, лоше преведени нацрт документа, чији је цљ био само да подвуче појединачно кретање снага, јављају агенције.

Еспер је истакао да се САД не повлаче из Ирака и да не зна ништа о писму у којем је ирачким званичницима најављен одлазак америчких трупа из те земље.

Он је, међутим, рекао да ће бити одређеног престројавања америчких снага, али и да САД остају посвећене мисији да поразе Исламску државу у Ираку и цијелом региону.

Ројтерс је претходно јавио да је америчка војска обавијестила писмом ирачке власти да ће се у наредних неколико дана и недјеља повући из те земље и да ће прераспоредити своје снаге.

- Снаге коалиције ће бити премјештене на молбу Владе и парламента Ирака у оквиру припрема за наредни корак. Из поштовања према суверенитету Ирака снаге коалиције ће бити премјештене наредних дана и недјеља... Снаге коалиције ће предузети све мјере како се не би дизала бука. Зато ће повлачење бити изведено у ноћним сатима - наводи се у раније објављеном писму.

У писму, у које је Ројтерс имао увид, наводи се да ће коалиционе снаге за евакуацију користити хеликоптере. Агенција додаје да је током вечери над Багдадом летјело неколико хеликоптера, али да се не зна да ли то има везе са новим развојем догађаја.

Један амерички и један ирачки војни званичник су за АФП потврдили аутентичност тог писма које је потписао генерал Вилијам Х. Сили, заповједник америчких војних операција у Ираку.

- Поштујемо вашу суверену одлуку којом наређујете наш одлазак - пише у писму.