latinica  ћирилица
08/01/2020 |  11:06 ⇒ 13:01 | Аутор: СРНА

Положен вијенац на Тргу палих бораца НОР-а (ФОТО)

Поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике данас је положен вијенац на Тргу палих бораца Народноослободилачког рата у Бањалуци.
Бањалука: Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Бањалука: Полагање вијенацаФото: РТРС

У име институција Републике Српске вијенац је положила делегација на челу са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић.

Бањалука: Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Делегацију су чинили предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковћ, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

Вијенац су положили и министри у Влади Српске, српски представници у заједничким институцијама, те представници удружења и организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата.

Бањалука: Полагање вијенаца (Фото: РТРС)

Република Српска, која је основана 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ, сутра слави 28. рођендан.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.