latinica  ћирилица
08/01/2020 |  11:13 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска сигурно корача у будућност (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће Српска, која је успјела да превазиђе бројне економске, социјалне, финансијске проблеме, наставити сигурно да корача у будућност и бити све јача.
Предсједница Српске Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Предсједница Српске Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Задовољна сам што су наше институције увијек најфункционалније у оквиру БиХ. Тако ће бити и убудуће без обзира на то што многи покушавају да управљају њиховим радом и осујете настојања људи који желе да допринесу бољитку Републике Српске. То неће успјети никоме - поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да је политичка стабилност увијек предуслов добрих економских потеза.

Након полагања вијенца поводом обиљежавања Дана Републике на Споменик погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци, Цвијановићева је рекла новинарима да је поносна на то што је Српска једина у оквиру БиХ настала прије рата, због чега многима и смета 9. јануар.

- Други су настајали током ратних сукоба, као што је случај са Федерацијом БиХ, а након тога и цијела БиХ, каква јесте - дејтонска. Разумијемо зашто неки атакују на овај датум, јер је то немили подсјетник на чињеницу да је рат могао да се избјегне - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је ово дан када се одаје пошта онима који су дали животе у одбрани Републике Српске и присјећа оних који су доносили храбре политичке одлуке, бранили слободу и своја огњишта.

- Данас, и сутра посебно, треба да покажемо и поштовање према свима који су и након тога градили Републику и у њој стварали услове за безбједан и бољи живот грађана - напоменула је Цвијановићева.

Република Српска, која сутра слави 28. рођендан, основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.