latinica  ћирилица
08/01/2020 |  11:16 ⇒ 13:04 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска све јача и боља, економски стабилнија (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да је Српска из године у годину све јача и боља, економски стабилнија, те да њене институције и у наредном периоду требају учинити све да она ојача економски и да се створе услови за што више инвестиција и радних мјеста.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

- Морамо покушати учинити све што је до нас да задржимо наше људе на овим просторима, да Српска буде пожељна дестинација за живот и да се овдје долази, да се живи и ради. Морамо све учинити да се повећа ниво инвестиција, што је Влада и предвидјела у овој години - истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, у овој години очекује се милијарду КМ инвестиција везаних за инфраструктуру и енергетске објекте.

Он је након полагања вијенца поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике Српске на Споменик погинулим борцима Војске Републике Српске у Бањалуци новинарима рекао да се данас, прије свега, одаје почаст људима који су најзаслужнији за стварање Републике Српске.

Република Српска сутра слави 28. рођендан.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима која су се тицала опстанка Југославије и након што су припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали констутитивни статус.

Положај и овлаштења Републике Српске потврђени су у Дејтону 1995. године, када је она установљена као један од два ентитета који сачињавају БиХ.