latinica  ћирилица
08/01/2020 |  19:40 ⇒ 09/01/2020 | 00:11 | Аутор: РТРС

Све спремно за дефиле у Бањалуци; Готово двије и по хиљаде учесника (ФОТО)

Све је спремно за величанствену прославу Дана Републике Српске, који се ове године слави под мотом "За сва времена". Све је окићено заставама Републике Српске.

Одржане су генералне пробе свечаног дефилеа на бањалучком Тргу Крајине и свечане академије у Дворани Борик, на којој ће се јавности обратити предсједница Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијерка Србије Ана Брнабић. Мјере безбједности су појачане, угоститељски и други објекти у ширем центру града затворени, као и више улица.

По ономе што се може видјети на улицама Бањалуке, централна прослава 9. јануара Дана Републике и ове године биће величанствена. Томе у прилог говори и ова слика генералне пробе свечаног дефилеа на бањалучком Тргу Крајине.

Проба за Свечани дефиле поводом Дана Републике (Фото: РТРС)

Поред редовних активности, полиција Републике Српске се већ мјесецима припрема за сутрашњи дан. На генералну пробу дефилеа дошли су и предсједница Жељка Цвијановић и министар унутрашњих послова Драган Лукач.

Он је изјавио да ће сутра улицама Бањалуке продефиловати више од 2.400 учесника свечаног дефилеа у оквиру обиљежавања 9. јануара - Дана Републике од којег Српска не може да одустане без обзира на покушаје да је спријече да обиљежава свој рођендан.

Жељка Цвијановић и Драган Лукач на проби дефилеа (Фото: РТРС)

Лукач је истакао да нико не може да одустане од свог рођендана, па тако ни Српска.

- Традиционално обиљежавамо 9. јануар - Дан Републике, то је наш рођендан. Не желимо да било кога провоцирамо или било коме нанесемо штету, већ само обиљежавамо оно што је за нас веома важно, а то је Дан Републике - рекао је Лукач новинарима послије генералне пробе Свечаног дефилеа центром Бањалуке који је окончан постројавањем на Тргу Крајине.

Проба за Свечани дефиле поводом Дана Републике (Фото: РТРС)

Званичници Српске позивају грађане да дођу на Трг Крајине и на тај начин увеличају прославу. Грађани који дођу на Трг Крајине да прате свечани дефиле треба да поштују наредбе полиције на терену, да уз себе имају лични документ и да не носе пиротехничка средства. Због лакшег кретања и избјегавања стварања гужве савјетује се да не носе руксаке и торбе.

Жељка Цвијановић на проби дефилеа (Фото: Срна)

Саобраћај ће бити затворен у ширем центру града - од седам часова, па надаље, по потреби, у Улици краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од Алеје Светог Саве до Булевара цара Душана. Од 10 часова, док буде потребно, у Улици краља Петра Првог Карађорђевића, у дијелу Алеје Светог Саве, Улице олимпијских побједника, Триве Амелице, Книнској, Марије Бурсаћ, Милана Тепића, затим на дијелу Улице владике Платона и Вука Караџића. А од 12 до 17 часова на дијелу од Гундулићеве улице до Булевара српске војске.

Жељка Цвијановић на проби дефилеа (Фото: Срна)

Након дефилеа, од 14 часова у бањалучкој Дворани Борик биће одржана свечана академија која ће трајати један сат. Режију потписује Југ Радивојевић, док ће бесједу говорити глумац Милош Биковић.

Све ово можете пратити и на РТРС, у нашем цјелодневном отвореном програму.