latinica  ћирилица
08/01/2020 |  19:42 ⇒ 09/01/2020 | 00:12 | Аутор: РТРС

Уочи Дана Републике свечано широм Српске

Уочи Дана Републике свечано је широм Српске, од Требиња до Новог Града. Памте се и помињу најхрабрији, они који су дали живот за Српску. Најављени су и бројни пројекти.

Поносни на историјску улогу Пала и града Источно Сарајево у најтежим годинама настанка Српске, на Палама су оживјели сјећање на близу 550 бораца Војске Републике Српске који су одбранили народ и територију, али и штитили тек створене институције Српске.

- Морамо нагласити да је у Палама створена Република Српска. Све институције у свим сферама живота су никле овдје - истакао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

Ненад Вуковић, градоначелник Источног Сарајева наглашава да простор Сарајевско-романијске регије заслужује да највише званице на 9. јануар дођу и један дио протокола обиљеже управо тамо.  Како је навео, ове године, 10. јануара у Источном Новом Сарајеву одржаће се концерт полицијског оркестра и обраћање предсједнице Српске.

Соња Караџић Јовичевић, потпредсједница Народне скупштине Српске рекла је да је остварен посебан дуг према онима који су стварали Српску, поготово према онима који иза себе нису оставили потомке.

Херојска одбрана Добоја биће овјековјечена изградњом меморијалног парка 9. јануар, са централним спомеником погинулим борцима. Добој расте и гради се.

- Почела је изградња болнице, радићемо административни центар, дворана се увелико гради, а исто тако планирана је реконструкција комплетног пута М-17 и низ других пројеката - казао је Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

У Бијељини, пријем за привреднике. Очекују још повољнији пословни амбијент.

- Све радимо на томе да развијемо инфраструктуру и повећамо број радниг мјеста у Семберији - навео је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Дјелима и новим пројектима доказују се и у Требињу, стварајући за будуће генерације.

- Важно је и мислити на оне који су се борили, а данас су у Требињу али и на оне који су се рађали и рађају у поратним годинама - нагласио је Мирко Ћурић, градоначелник Требиња.

У боље сутра увјерени су у Зворнику, гдје планирају нове инвестиције и радна мјеста.

- Свакодневни привредни раст присутан је у нашем граду и то већ посљедњих седам до осам година - напоменуо је Зоран Стевановић, градоначелник Зворника.

У Сребреници упозоравају на дискриминацију према српским жртвама ратног страдања.

- Ово је порука да је Српска једини гарант српском народу да има слободу јер свједоци смо да констатно угрожавају наша права, омаловажавају наше празнике и обичаје - навео је Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Свечано у Новом Граду, и у свјетлу подвига Прве новоградске бригаде.

- 9.јануар је заиста празник за све грађане Новог Града и уопште Републике Српске. Ми се придружујемо укупном обиљежавању овог великог празника - истакао је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

И у општини Језеро, баштине сјећања на борце погинуле у Одбрамбено – отаџбинском рату, увјерени да још бољи дани предстоје и овој малој локалној заједници, некада дијелу општине Јајце.

Поводом Дана Републике, низ свечаности и у Шамцу.