latinica  ћирилица
08/01/2020 |  19:53 ⇒ 19:54 | Аутор: РТРС

"Шетњом за Републику Српску" млади СНСД-а обиљежили Дан Републике (ФОТО)

"Шетњом за Републику Српску", широм Републике, Девети јануар обиљежили су и Млади Социјалдемократи. Грађанима су дијелили промотивне материјале са обиљежјима Републике Српске и позвали их да прославе Дан Републике. У Добоју су развили највећу заставу Српске.
Застава и беџеви Републике Српске - Фото: РТРС
Застава и беџеви Републике СрпскеФото: РТРС

Док постоји Српска, 9. јануар биће обиљежаван као њен рођендан – порука је младих највеће странке, коју су послали из Бањалуке, уз подршку предсједнице и премијера.

Беџеве у бојама заставе Српске потпредсједницима СНСД-а Жељки Цвијановић и Радовану Вишковићу, те другим високим званичницима ове странке, градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу и министру Драгану Лукачу.

Предсједник Градског одбора младих СНСД-а Бањалука Александар Бурзаковић рекао је да млади ове странке у цијелој Српској данас организују уличне акције у оквиру које дијеле беџеве у бојама заставе Републике Српске.

- Веома је важно да обиљежимо 9. јануар и да покажемо важност тог датума за све нас. Организација младих СНСД-а у Бањалуци покренуће иницијативу да један од већих објеката институција који буде грађен у Бањалуци носи назив 9. јануар, за шта смо добили подршку градоначелника Бањалуке и републичких власти - рекао је Бурзаковић.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић је истакао да је 9. јануар - Дан Републике Српске историјска чињеница без обзира на покушаје оспоравања, који су, како је рекао, политичке природе.

- Таква чињеница се не може избрисати из историје, слагали се са њом или не, и док постоји Република Српска 9. јануар ће бити обиљежаван као дан њеног проглашења. Двадесет осам година је дужи период од трајања бивше Краљевине Југославије. Вјерујем да ћемо трајати и да ћемо обиљежавати 9. јануар - Дан Републике Српске - рекао је Радојичић новинарима.

Добој: Млади пронијели заставу Републике Српске (Фото: Срна)

Млади социјалдемократи у Добоју данас су, поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике, пронијели заставу Републике Српске дугу 28 метара добојском улицом Светог Саве, у присуству неколико стотина грађана.

- Славимо Дан Републике под слоганом "Република Српска за сва времена", а Добој је показао љубав, јединство и патриотизам - изјавио је потпредсједник Републичке организације МСД Ведран Скокић.

Он је поручио да треба вољети своје, а поштовати туђе.

Замјеник предсједника добојског СНСД Данијел Јошић каже да застава симболизује 28 година постојања Српске.

У данашњој шетњи симболично названој "Шетња за Републику Српску" учествовао је и предсједник добојског СНСД Обрен Петровић, градоначелник Добоја Борис Јеринић, предсједник Скупштине града Сања Вулић, локални одборници.

Уз подјелу беџева у бојама заставе, у Бијељини је положен и вијенац на Споменик незнаном јунаку, а грађанима упућена честитка.

Недељко Ћорић, предсједник ГО СНСД-а Бијељина истакао је да Дан Републике Српске треба да уђе у кућу, свако домаћинство и срце сваког човјека.

- Иако смо ми политичка партија, ово није политички догађај. Сви наши суграђани и грађани Републике Српске доживљавају и обиљежавају овај дан - рекао је Горан Јањић, предсједник МСД-а у Бијељини .

Истом активношћу Дан Републике обиљежен је и у Лакташима. Широм Српске, подијељено је око 12 хиљада беџева.