latinica  ћирилица
08/01/2020 |  20:26 ⇒ 09/01/2020 | 07:16 | Аутор: СРНА

Поносни на све што је Српска остварила (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је вечерас у Бањалуци да се мора бити поносно на све што је Српска остварила.
Пријем у Влади Српске -
Пријем у Влади Српске

- Хвала вам што сте дошли у Републику Српску да заједно обиљежмо Дан Републике. Желимо овај дан да прославимо у миру, опредијељени да радимо заједно, сарађујемо и јачамо Републику Српску и везе са Србијом, као и да водимо рачуна о нашим грађанима - рекла је Цвијановићева на свечаној вечери у част Његове светости патријарха српског Иринеја.

Она је нагласила да је Република Српска много изазова оставила иза себе, али и да је много њих чека.

- Не постоји проблем који не можемо савладати ако нисмо заједно. Поносна сам на Републику Српску и што су наше институције са грађанима оствариле много добрих ствари. Важно је да се радујемо свакој нашој новој години, радимо одговорно послове и да славимо живот - додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, славећи живот Републике Српске шаље се порука да се вјерује у њену будућност.

Пријем у Влади Српске (Фото: РТРС)

- Знам да дубоко вјерујемо у будућност. Зато смо успјели створити Републику Српску, одбранити је, изграђивати, развијати и морамо на ово бити поносни. Многи народи би пожељели да имају мјесто које воле као што ми волимо Републику Српску - рекла је Цвијановићева.

Она је свима пожељела срећан Дан Републике, уз жељу да дуго буде прослављан.

Свечаној вечери присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар одбране Србије Александар Вулин, министри у Влади Републике Српске и у Савјету министара, посланици у Народној скупштини и у парламенту БиХ, свештенство Српске православне цркве.

Вечери су присуствовали и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, представници дипломатског кора, званице из јавног, друштвеног и политичког живота.

Додик: Опредијељени за мир и стабилност

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска стабилна, упућена ка својој будућности и опредијељена за мир и стабилност.

- Желимо да уважавамо све друге и другачије, али смо спремни да прослављамо своје празнике и датуме. Сви знамо да је 9. јануар неспоран и тако ће бити - рекао је Додик на свечаној вечери у част Његове светости патријарха српског Иринеја у Бањалуци.

Он је захвалио патријарху Иринеју за љубав коју има према Републици Српској.

Пријем у Влади Српске (Фото: РТРС)

- Мало је народа који имају прилику да прослављају два дана републике. Један је у Србији, а други у Републици Српској и то треба да буде наше богатство. Наш народ уважава друге и другачије, али прије свега мора да води рачуна о себи и да са другима живи у миру - додао је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска је показала виталност коју не би могли да издрже већи народи.

- Република Српска је настала у вријеме мира и била је политичка и животна воља српског народа. Овдје сам један од ријетких који је 9. јануара 1992. године дигао руку за Републику Српску. То су била тешка и изазовна времена и морамо да одамо признање људима тог времена који су нашу републику створили. Имали смо намјеру да будемо независна држава и зато смо гласали за њено формирање - нагласио је Додик.

Он је рекао да ће обиљежавање 30 година од формирања Републике Српске бити импозантно.

 

Патријарх српски Иринеј: Српска гарант останка народа

Његова светост патријарх српски Иринеј рекао је вечерас у Бањалуци да је Република Српска дио српског народа и гарант његовог опстанка, те да ријека Дрина није граница, него мост између Српске и Србије.

- Другачије не може да буде, јер смо ми један народ, са истим језиком, вјером, обичајима и културом. Велика ми је част и радост што сам у Републици Српској - рекао је патријарх српски Иринеј на свечаној вечери која је приређена њему у част.

Патријарх је истакао да јединство српског народа у свакој прилици мора бити јачано.

- То је услов нашег опстанка. Република Српска је гарант опстанка српског народа на овим просторима и да је није - питање би било колико би Срба овдје било - додао је патријарх Иринеј.

Пријем у Влади Српске (Фото: РТРС)

Он је истакао да Српска православна црква окупља свој народ и у најтежим тренуцима.

- Вјера је оно што сједињује наш народ. Свједоци смо да је вјера непролазна, а најбољи примјер јесу догађаји у Црној Гори - каже патријарх српски Иринеј.

Патријарх Иринеј грађанима је честитао Дан Репулике.

Свечаној вечери присуствовали су предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Доди, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар одбране Србије Александар Вулин, министри у Влади Републике Српске и у Савјету министара, посланици у Народној скупштини и у парламенту БиХ, свештенство Српске православне цркве.

Вечери су присуствовали и амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, представници дипломатског кора, званице из јавног, друштвеног и политичког живота.